Physics Questions and Answers – Earth’s Magnetism

«
»

This set of Physics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Earth’s Magnetism”.

1. How many quantities are required to specify the magnetic field of the earth?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: c
Explanation: Three quantities are needed to specify the magnetic field of the earth on its surface, namely, the horizontal component, the magnetic declination and the magnetic dip. These are known as elements of the earth’s magnetic field or magnetic elements.
advertisement

2. Which of the following is the definition for magnetic meridian of Earth?
a) Vertical plane passing through the axis of a freely suspended or pivoted magnet
b) Horizontal plane passing through the axis of a freely suspended or pivoted magnet
c) Vertical plane passing through the geographical North Pole and South Pole at a given place
d) Horizontal plane passing through the geographical North Pole and South Pole at a given place
View Answer

Answer: a
Explanation: A vertical plane passing through the axis of a freely suspended or pivoted magnet is known as magnetic meridian of Earth. The vertical plane passing through the geographical North Pole and South Pole at a given place is known as the geographical meridian of that place.

3. Which among the following is denoted by δ?
a) Horizontal component
b) Magnetic meridian
c) Magnetic declination
d) Magnetic inclination
View Answer

Answer: d
Explanation: Magnetic dip or inclination at a place is defined as the angle made by the Earth’s magnetic field with the horizontal in the magnetic meridian. It is denoted by δ.
Magnetic declination at a place is defined as the angle between the geographic meridian and magnetic meridian.
advertisement
advertisement

4. The Earth always have both horizontal and vertical components everywhere.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: No, this statement is false. The Earth always has a vertical component except at the equator. Similarly, the earth always has a horizontal component except at the poles.

5. Identify the expression for horizontal component from the following.
a) BH=Bcosδ
b) B=BH cosδ
c) BH=\(\frac {B}{cos \delta }\)
d) BH=2Bcosδ
View Answer

Answer: a
Explanation: Horizontal component is a component of Earth’s magnetic field along the horizontal direction in the magnetic meridian. It is denoted by BH. If B is the intensity of Earth’s total magnetic field, then the horizontal component of Earth’s magnetic field is given by:
BH=Bcosδ
advertisement

6. At the magnetic North Pole of the Earth, what is the value of the angle of dip?
a) Zero
b) Minimum
c) Infinity
d) Maximum
View Answer

Answer: d
Explanation: Angle of dip is 90o at geographical North Pole because attraction on the North Pole of needle is very strong and the needle remains in vertical plane. At the magnetic equator, the needle will point horizontally, i.e. dip angle is 0o. As you move from the magnetic equator towards the magnetic pole, the angle increases in the northern hemisphere. So, the angle of dip is maximum.

7. At a given place on the Earth’s surface, the horizontal component of Earth’s magnetic field is 9 × 10-5 T and the resultant magnetic field is 180 × 10-6. Calculate the angle of dip at this place.
a) 45o
b) 0o
c) 60o
d) 30o
View Answer

Answer: c
Explanation: Given: H = 9 × 10-5; R = 180 × 10-6 = 18 × 10-5
The required equation ➔ H=Rcosδ
cosδ = \(\frac {H}{R}=\frac {9 \times 10^{-5}}{18 \times 10^{-5}}=\frac {1}{2}\)
Therefore, δ = cos-1\(\frac {1}{2}\)=60o
Thus, the angle of dip is 60o.
advertisement

8. When is the angle of dip at a place equal to 45o?
a) When the vertical and horizontal components of earth’s magnetic field are equal
b) When the vertical component is twice the horizontal component of earth’s magnetic field
c) When the vertical component is half the horizontal component of earth’s magnetic field
d) When either the vertical component or the horizontal components of earth’s magnetic field is equal to zero
View Answer

Answer: a
Explanation: Yes, the angle of dip at a place is equal to 45o, when the vertical and horizontal components of earth’s magnetic field are equal. In this case ➔ δ=45o
tanδ=\( \frac {B_V}{B_H}\)=1
So, BV=BH.

9. The angle of dip at a certain place on Earth is 30o and the magnitude of Earth’s horizontal component of magnetic field is 0.35 G. Find the magnetic field at that place on Earth.
a) 0.35 G
b) 0.40 G
c) 0.45 G
d) 0.50 G
View Answer

Answer: b
Explanation: Given: Horizontal component (H) = 0.35 G; Angle of dip (δ) = 30o
Required equation ➔ cosδ=\(\frac {H}{B}\)
B=\(\frac {H}{cos\delta } = \frac {0.35}{cos30^o} = \frac {0.35}{\frac {\sqrt {3}}{2}} =\frac {0.35\times 2}{1.732}\)=0.40
Therefore, the magnitude of the magnetic field at that place is 0.40 G.
advertisement

10. What is the relation between angle of dip and magnetic latitude?
a) tanδ=4tanλ
b) tanδ=\(\frac {4}{tan \lambda }\)
c) tanδ=\(\frac {2}{tan \lambda }\)
d) tanδ=2tanλ
View Answer

Answer: d
Explanation: If a magnet is freely suspended or inclined or dipped, the angle between the horizontal and the angle of inclination of the magnet that is inclined only by the earth’s magnetic field will indicate the magnetic latitude. The relation is as follows:
tanδ=2tanλ

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Physics – Class 12.

To practice all areas of Physics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter