Physics Questions and Answers – Ray Optics – Refraction

«
»

This set of Physics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Ray Optics – Refraction”.

1. Identify the factor on which the angle of deviation of the prism does not depend.
a) The angle of incidence
b) The material of the prism
c) The angle of reflection
d) The wavelength of light used
View Answer

Answer: c
Explanation: Factors on which the angle of deviation depends are ➔ the angle of incidence, the material of the prism, the wavelength of light used, and the angle of the prism. So, the factor on which the angle of deviation that does not depend on is the angle of reflection.
advertisement

2. Calculate the refractive index of the material of an equilateral prism for which the angle of minimum deviation is 60°.
a) \(\frac {\sqrt {3}}{2}\)
b) √3
c) \(\frac {1}{2}\)
d) \(\frac {1}{\sqrt {2}}\)
View Answer

Answer: b
Explanation: Refractive index of the prism material is μ = \( \frac { \{ sin \frac {(A+\delta_m)}{2} \} }{ \{ sin \frac {A}{2} \} }\)
μ = \( \frac { \{ sin \frac {(60^o+60^o)}{2} \} }{ \{ sin \frac {60^o}{2} \} } \)
μ = √3.

3. Which of the following causes dispersion?
a) Refraction
b) Reflection
c) Total internal reflection
d) Total internal dispersion
View Answer

Answer: a
Explanation: The reason is that for a given angle f incidence, the reflection is the same for all the wavelengths of white light while the angle of refraction is different for different wavelengths. Therefore, this is how dispersion is caused.
advertisement
advertisement

4. What happens to the frequency and the wavelength when light passes from a rarer to a denser medium?
a) Wavelength remains unchanged but frequency changes
b) They are independent
c) Wavelength and frequency changes
d) Wavelength changes but the frequency remain unchanged
View Answer

Answer: d
Explanation: When light passes from a rarer to a denser medium, the wavelength of light changes but the frequency remains unchanged. Therefore, there is no change in the frequency of light, only the wavelength changes.

5. What is the relative refractive index of water with respect to glass?
a) Unity
b) More than unity
c) Less than unity
d) Zero
View Answer

Answer: c
Explanation: Absolute refractive index = \( \frac {Speed \, of \, light \, in \, vacuum}{Speed \, of \, light \, in \, the \, medium}\). The relative refractive index of water with respect to glass is less than unity.
advertisement

6. The refraction in a water tank makes apparent depth the same throughout.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: No, this statement is false. Apparent depth is maximum for that part of the bottom of the tank which is observed normally. Apparent depth decreases with increasing obliquity. Therefore, the refraction in a water tank does not make apparent depth the same throughout.

7. What will be the color of the sky in the absence of the atmosphere?
a) White
b) Dark
c) Blue
d) Pink
View Answer

Answer: b
Explanation: The sunlight will not be scattered in the absence of the atmosphere. So the sky will appear dark. So, the sky will no longer be blue in the absence of an atmosphere.
advertisement

8. On what factor does the normal shift through a refracting medium depend?
a) The thickness of the refracting medium
b) Angle of Prism
c) Angle of deviation
d) Convection
View Answer

Answer: a
Explanation: The normal shift depends on the thickness of the refracting medium and the refractive index of the material. The normal shift does not depend on the angle of the prism, angle of deviation, and convection.

9. A lens immersed in a transparent liquid is not visible. Under what condition can this happen?
a) Less refractive index
b) Higher refractive index
c) Same refractive index
d) Total internal reflection is zero
View Answer

Answer: c
Explanation: When the refractive index of the liquid is the same as the lens material, no light will be reflected by the lens and hence it will not be visible. So, the lens immersed in a transparent liquid will not be visible.
advertisement

10. What is the cause of the blue color of the ocean?
a) Reflection
b) Scattering of light by water molecules
c) Total internal reflection
d) Refraction
View Answer

Answer: b
Explanation: The blue color of the ocean is due to the preferential scattering of light by water molecules. This is the underlying reason for many other phenomena such as why the sky is blue or the sky is reddish at the time of sunrise or sunset.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Physics – Class 12.

To practice all areas of Physics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter