Physics Questions and Answers – Wave Optics – Huygen’s Principle

«
»

This set of Physics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Wave Optics – Huygen’s Principle”.

1. Which among the following isn’t a suitable phenomenon to establish that light is wave motion?
a) Interference
b) Diffraction
c) Reflection
d) Polarization
View Answer

Answer: c
Explanation: Light undergoes interference, diffraction, and polarization. These phenomena establish that light is a wave motion. Therefore, out of the options, reflection isn’t a suitable phenomenon to establish that light is wave motion.
advertisement

2. The optical path of monochromatic light is the same if it travels 2 cm thickness of glass or 2.25 cm thickness of water. If the refractive index of water is 1.33, what is the refractive index of glass?
a) 2.5
b) 1.5
c) 3.5
d) 4.5
View Answer

Answer: b
Explanation: Optical path = μ × Path in medium.
The optical path for glass = Optical path for water.
μg = \(\frac {(1.33 \times 2.25)}{(2.0)}\)
μg = 1.50.

3. Identify the condition which is not necessary for two light waves to be coherent.
a) The two waves must be continuous
b) The two waves should be of the same frequency or wavelength
c) They should have a constant or zero phases difference
d) They two light sources should be narrow
View Answer

Answer: d
Explanation: The essential conditions for two light waves to be coherent includes that the two waves must be continuous, the two waves should be of the same frequency or wavelength, and they should have a constant or zero phases difference. So, the unnecessary condition for two light waves to be coherent is the statement that the sources should be narrow.
advertisement
advertisement

4. The absolute refractive indices of glass and water are \(\frac {3}{2}\) and \(\frac {4}{3}\). Determine the ratio of the speeds of light in glass and water.
a) 5:7
b) 9:8
c) 7:5
d) 8:9
View Answer

Answer: d
Explanation: \( \frac {v_g}{v_w} = \frac {\mu_w}{\mu_g}\)
\(\frac {v_g}{v_w} = \frac {(\frac {4}{3} )}{(\frac {3}{2}) }\)
\(\frac {v_g}{v_w}\) = 8:9

5. The refractive index of glass is 1.5 and that of water is 1.3, the speed of light in water is 2.25 × 108 m/s. What is the speed of light in glass?
a) 7.95 × 108 m/s
b) 9.95 × 108 m/s
c) 1.95 × 108 m/s
d) 3.95 × 108 m/s
View Answer

Answer: c
Explanation: \( \frac {v_g}{v_w} = \frac {\mu_w}{\mu_g}\)
Vg = \((\frac {\mu_w}{\mu_g})\) × vw
\(\frac {v_g}{v_w} = ( \frac {1.3}{1.5} ) \) × 2.25 × 108
\(\frac {v_g}{v_w}\) = 1.95 × 108 m/s.
advertisement

6. In Huygens’ theory, light waves are longitudinal and do not require a material medium for their propagation.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In Huygens’ theory, light waves are longitudinal and require a material medium for their propagation. That is why, Huygens’ assumed the existence of an all-pervading hypothetical medium, called ether.

7. The speed of light in air is 3 × 108 m/s. If the refractive index of glass is 1.5, find the time taken by light to travel a distance of 10 cm in the glass.
a) 0.5 × 10-10 s
b) 5 × 10-10 s
c) 50 × 10-10 s
d) 500 × 10-10 s
View Answer

Answer: b
Explanation: vg = \(\frac {c}{\mu } = \frac {(3 \times 10^8)}{(1.5)}\) = 2 × 108 m/s.
Time, t = \(\frac {Displacement}{v_g}\)
t = \(\frac {(10 \times 10^{-2})}{(2 \times 10^8)}\)
t = 5 × 10-10 s.
advertisement

8. The speed of yellow light in a certain liquid is 2.4 × 108 m/s. Find the refractive index of the liquid.
a) 1.25
b) 5.55
c) 6.25
d) 12.25
View Answer

Answer: a
Explanation: μ1 = \(\frac {c}{v_1}\)
μ1 = \(\frac {(3 \times 10^8)}{(2.4 \times 10^8) }\)
μ1 = 1.25.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Physics – Class 12.

advertisement

To practice all areas of Physics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter