Physics Questions and Answers – AC Voltage Applied to a Resistor

«
»

This set of Physics Aptitude Test for IIT JEE Exam focuses on “AC Voltage Applied to a Resistor”.

1. What is the rms value of the current, if its instantaneous current value is 8 sin314 t?
a) 2√4 A
b) 10 A
c) 4√2 A
d) 50 A
View Answer

Answer: c
Explanation: I = I0 sinωt.
Irms = \(\frac {I_0}{\sqrt {2}}\)
Irms = \(\frac {8}{(\sqrt {2})}\)
Irms = 4√2 A
advertisement

2. What will be the rms value of the voltage, if the sinusoidal value voltage is given as E = 100 sin 314 t applied across a resistor of resistance 15 ohms?
a) 200 V
b) 70.71 V
c) 100 V
d) 33.87 V
View Answer

Answer: b
Explanation: E = E0 sinωt.
Erms = \(\frac {E_0}{\sqrt {2}}\)
Erms = \(\frac {100}{\sqrt {2}}\)
Erms = 70.71 V

3. Determine the rms value of current in the circuit if a 50 Ω resistor is connected across an ac source of 200 V, 50 Hz?
a) 4 A
b) 200 A
c) 50 A
d) 1 A
View Answer

Answer: a
Explanation: Irms = \(\frac {E_{rms}}{R}\)
Irms = \(\frac {200}{50}\)
Irms = 4 A
advertisement
advertisement

4. Calculate the rms voltage, if the peak value of an a.c. supply is 300 V.
a) 561.4 V
b) 969.2 V
c) 625.1 V
d) 212.1 V
View Answer

Answer: d
Explanation: E0 = 300 V
Erms = 0.707 E0
Erms = 0.707 × 300
Erms = 212.1 V

5. Find out the net power consumed over a full cycle, if a 150 Ω resistor is connected to a 350 V, 100 Hz ac supply.
a) 2.3 W
b) 350 W
c) 805 W
d) 500 W
View Answer

Answer: c
Explanation: Irms = \(\frac {E_{rms}}{R}\).
Irms = \(\frac {350}{150}\)
Irms = 2.3 A.
Pav = Erms Irms
Pav = 350 × 2.3
Pav = 805 W
advertisement

6. When a sinusoidal voltage E = 200 sin 314 t is applied to a resistor of 10 Ω resistance, the power dissipated is 250 Watts.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Yes, this is a true statement. The explanation is given as follows:
E = E0 sinωt.
Erms = \(\frac {E_0}{\sqrt {2}} = \frac {50}{\sqrt {2}}\)
Erms = 35.35 V.
Irms = \(\frac {E_{rms}}{R} \, = \, \frac {35.5}{5} \)
Irms = 7.07 A.
Power dissipated = Ev × Iv = 35.35 × 7.07
Power dissipated = 249.92 W ≈ 250 W.

7. Which value of the current do you measure with an a.c. ammeter?
a) Instantaneous current
b) Root mean square value
c) Electromotive force
d) Peak current
View Answer

Answer: b
Explanation: Root mean square value of the current can be measured with the help of an a.c. ammeter. It is used to measure the alternating current that flows through any branch of an electric circuit is called AC ammeter.
advertisement

8. Calculate the value of the peak current, if the rms value of current in an ac circuit is 50 A?
a) 70.7 A
b) 65 A
c) 50 A
d) 1 A
View Answer

Answer: a
Explanation: Irms = 50 A.
I0 = √2 Irms
I0 = 1.414 × 50
I0 = 70.7 A
Therefore, the peak current is 70.7 A.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Physics – Class 12.

advertisement

To practice Physics Aptitude Test for IIT JEE Exam, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter