Physics Questions and Answers – Einstein’s Photoelectric Equation : Energy Quantum of Radiation

«
»

This set of Physics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Einstein’s Photoelectric Equation : Energy Quantum of Radiation”.

1. Two beams, one of red light and the other of blue light, of the same intensity are incident on a metallic surface to emit photoelectrons. Which emits electrons of greater frequency?
a) Both
b) Red light
c) Blue light
d) Neither
View Answer

Answer: c
Explanation: From Einstein’s photoelectric equation, we have
\(\frac {1}{2}\) mv2 = h(v – v0).
Since the frequency of blue light is greater than that of the red light, blue light emits electrons of greater kinetic energy.
advertisement

2. If the intensity of incident radiation in a photo-cell is increased, how does the stopping potential vary?
a) Increases
b) Remains the same
c) Decreases
d) Infinite
View Answer

Answer: b
Explanation: There is no effect on stopping potential. The intensity of incident radiation is independent of stopping potential. Therefore, even if the incident radiation in a photo-cell is increased, the stopping potential remains unchanged.

3. If the frequency of the incident radiation is equal to the threshold frequency, what will be the value of the stopping potential?
a) 0
b) Infinite
c) 180 V
d) 1220 V
View Answer

Answer: a
Explanation: From Einstein’s photoelectric equation, we have
\(\frac {1}{2}\) mv2 = h(v – v0).
When v = v0,
hv0 = hv0 + eV0
Therefore, V0 = 0.
advertisement
advertisement

4. How does retarding potential vary with the frequency of light causing photoelectric effect?
a) Infinite
b) Zero
c) Decreases
d) Increases
View Answer

Answer: d
Explanation: The stopping potential is directly proportional to the frequency of light.
Hence, the stopping potential increases with an increase in the frequency of the incident light.

5. If the intensity of the radiation incident on a photo-sensitive plate is doubled, how does the stopping potential change?
a) Increases
b) Decreases
c) No effect
d) Infinite
View Answer

Answer: c
Explanation: No effect. This is because the intensity of radiation incident on a photo-sensitive plate is independent on stopping potential. So, the stopping potential remains the same, even if the intensity is doubled.

advertisement

6. The stopping potential in photoelectric emission does not depend upon the frequency of the incident radiation.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The stopping potential depends on the frequency of incident radiation. Above the threshold frequency, the stopping potential is directly proportional to the frequency of incident radiation.

7. The maximum kinetic energy of a photoelectron is 3 eV. What is the stopping potential?
a) 0 V
b) 3 V
c) 9 V
d) 12 V
View Answer

Answer: b
Explanation: Stopping potential is given as:
V0 = \(\frac {K_{max}}{e}\)
V0 = \(\frac {3eV}{e}\)
V0 = 3 V
Therefore, the stopping potential is 3 V.
advertisement

8. The stopping potential in an experiment on the photoelectric effect is 1.5 V. What is the maximum kinetic energy of the photoelectrons emitted?
a) 1.5 eV
b) 3 eV
c) 4.5 eV
d) 6 eV
View Answer

Answer: a
Explanation: Kmax = eV0
Kmax = 1.6 × 10-19 C × 1.5 V
Kmax = 24 × 10-19 J
It can also be converted into units of electron volts that will be:
Kmax = 1.5 eV

9. For a photosensitive surface, the work function is 3.3 × 10-19 J. Calculate the threshold frequency.
a) 15 × 1014 Hz
b) 25 × 1014 Hz
c) 5 × 1014 Hz
d) 55 × 1014 Hz
View Answer

Answer: c
Explanation: Threshold frequency is given as:
v0 = \(\frac {W_0}{h}\)
v0 = \(\frac {W_0}{h}\)
v0 = \(\frac {(3.3 \times 10^{-19})}{(6.6 \times 10^{-34})}\)
v0 = 5 × 1014 Hz.
advertisement

10. Calculate the kinetic energy of a photoelectron (in eV) emitted on shining light of wavelength 6.2 × 10-6 m on a metal surface. The work function of the metal is 0.1 eV.
a) 10 eV
b) 0.1 eV
c) 0.01 eV
d) 1000 eV
View Answer

Answer: b
Explanation: Kmax = \(( \frac {hc}{\lambda })\) – W0
Kmax = \( [ \frac {(6.6 \times 10^{-34} \times 3 \times 10^8 )}{(6.2 \times 10^{-6} \times 1.6 \times 10^{-19}) }] \) – 0.1.
Kmax = 0.2 – 0.1
Kmax = 0.1 eV

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Physics – Class 12.

To practice all areas of Physics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter