Physics Questions and Answers – Motion in Combined Electric and Magnetic Field

«
»

This set of Physics Aptitude Test for Schools focuses on “Motion in Combined Electric and Magnetic Field”.

1. Calculate the speed of an electron if it travels in a circular path of radius 50 cm in a magnetic field of 5 × 10-3 T.
a) 440 × 107 m/s
b) 4 × 107 m/s
c) 44 × 107 m/s
d) 0.4 × 107 m/s
View Answer

Answer: c
Explanation: Magnetic force on the electron = Centripetal force on the electron.
evB = \(\frac {mv^2}{r}\),
v = \(\frac {eBr}{m}\)
v = \(\frac {(1.6 \, \times \, 10^{-19} \, \times \, 5 \, \times \, 10^{-3} \, \times \, 50 \, \times \, 10^{-2})}{(9.1 \, \times \, 10^{-31})}\)
v = 43.95 × 107 m/s ≈ 44 x 107 m/s.
advertisement

2. A chamber is maintained at a uniform magnetic field of 5 × 10-3 T. An electron with a speed of 5 × 107 ms-1 enters the chamber in a direction normal to the field. Calculate the radius of the path.
a) 15.7 cm
b) 5.7 cm
c) 25.7 cm
d) 75.7 cm
View Answer

Answer: b
Explanation: Radius → r = \(\frac {mv}{eB}\)
r = \(\frac {(9.1 \, \times \, 10^{-31} \, \times \, 5 \, \times \, 10^7)}{(1.6 \, \times \, 10^{-19} \, \times \, 5 \, \times \, 10^{-3})}\)
r = 5.7 cm
Therefore, the radius of the path is 5.7 cm.

3. Which of the following particles cannot be accelerated using a cyclotron?
a) Neutron
b) α-particle
c) Deuteron
d) Proton
View Answer

Answer: a
Explanation: Neutrons, being electrically neutral cannot be accelerated in a cyclotron. The cyclotron is a heavy particle accelerator used to accelerate charged particles like protons, deuterons and α-particles to high velocities.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. If an electron entering at a magnetic field of 2 × 10-2 T has a velocity of 3 × 107 ms-1 and describes a circle of radius 8 × 10-3 m, then find the value of \(\frac {e}{m}\) of the electron.
a) 1.567 × 1011 C/Kg
b) 190 × 1011 C/Kg
c) 18 × 1011 C/Kg
d) 1.875 × 1011 C/Kg
View Answer

Answer: d
Explanation: Radius, r=\(\frac {mv}{eB}\).
\(\frac {e}{m} = \frac {v}{rB}\)
\(\frac {e}{m} = \frac {3 \, \times \, 10^7}{(8 \, \times 10^{-3} \, \times \, 2 \, \times \, 10^{-2})}\)
\(\frac {e}{m}\) = 1.875 × 1011 C/Kg.

5. A cyclotron has an oscillatory frequency of 12 MHz and a dee radius of 50 cm. Calculate the magnetic field required to accelerate deuterons of mass 3.3 × 10-27 Kg and charge 1.6 × 10-19 C.
a) 25.6 T
b) 75.5 T
c) 1.56 T
d) 7.56 T
View Answer

Answer: c
Explanation: Cyclotron frequency = \(\frac {qB}{2 \pi m}\).
B = \(\frac {(2 \pi mf_c)}{(q)}\)
B = \(\frac {(2 \, \times 3.142 \, \times 3.3 \, \times \, 10^{-27} \, \times \, 12 \, \times \, 10^6)}{(1.6 \, \times \, 10^{-19})}\)
B = 1.56 T
Take Physics - Class 12 Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. Electrons are accelerated in a cyclotron.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Electrons cannot be accelerated in a cyclotron. A large increase in their energy increases their velocity to a very large extent. This throws the electrons out of step with the oscillating field. A cyclotron can only accelerate particles such as protons, deuterons, and alpha – particles.

7. The frequency of revolution of a charged particle in a cyclotron does not depend on ‘X’. Identify X.
a) Magnetic field
b) Speed of the particle
c) Mass of the particle
d) Charge on the particle
View Answer

Answer: b
Explanation: The radius of the circular path of the charged particle increases in direct proportion to its speed. Consequently, both its time-period and frequency of revolution are independent of its speed. So, the ‘X’ is the speed of the particle.
advertisement

8. Alpha particles of mass 6.68 × 10-27 Kg and charge 3.2 × 10-19 C is accelerated in a cyclotron in which a magnetic field of 1.25 T is applied perpendicular to the dees. How rapidly should the electric field between the dees be reversed?
a) 5.25 × 10-8 s
b) 955.25 × 10-8 s
c) 55.25 × 10-8 s
d) 575.25 × 10-8 s
View Answer

Answer: a
Explanation: Time period, t = \(\frac {\pi m}{qB}\)
t = \(\frac {(3.14 \, \times \, 6.68 \, \times \, 10^{-27})}{(3.2 \, \times \, 10^{-19} \, \times 1.25)}\)
t = 5.25 × 10-8 s.

9. What should be the minimum magnitude of the magnetic field that must be produced at the equator of earth so that a proton may go round the earth with a speed of 1 × 107 ms-1? Earth’s radius is 6.4 × 106 m.
a) 16.63 × 10-8 T
b) 91.63 × 10-8 T
c) 1.63 × 10-8 T
d) 761.63 × 10-8 T
View Answer

Answer: c
Explanation:B = \(\frac {mv}{qr}\).
B = \(\frac {(1.67 \, \times \, 10^{-27} \, \times \, 10^7)}{(1.6 \, \times \, 10^{-19} \, \times \, 6.4 \, \times \, 10^6)}\)
B = 1.63 × 10-8 T
Therefore, the minimum magnitude of magnetic field should be 1.63 × 10-8 T.
advertisement

10. In a cyclotron, a magnetic induction of 1.4 T is used to accelerate protons. How rapidly should the electric field between the dees be reversed?
a) 5.2 × 10-8 s
b) 2.34 × 10-8 s
c) 792.25 × 10-8 s
d) 46.25 × 10-8 s
View Answer

Answer: b
Explanation: Time period, t = \(\frac {\pi m}{qB}\)
t = \(\frac {(3.14 \, \times 1.67 \, \times \, 10^{-27})}{(1.6 \, \times \, 10^{-19} \, \times \, 1.4)}\)
t = 2.34 × 10-8 s

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Physics – Class 12.

To practice Physics Aptitude Test for Schools, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.