Physics Questions and Answers – Semiconductor Diode

«
»

This set of Physics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Semiconductor Diode”.

1. Why is there a sudden increase in current in Zener diode?
a) Due to the rupture of ionic bonds
b) Due to rupture of covalent bonds
c) Due to viscosity
d) Due to potential difference
View Answer

Answer: b
Explanation: The sudden increase in current in a Zener diode is due to the rupture of the many covalent bonds present. Therefore, the Zener diode should be connected in reverse bias.
advertisement

2. What is the semiconductor diode used as?
a) Oscillator
b) Amplifier
c) Rectifier
d) Modulator
View Answer

Answer: c
Explanation: Semiconductor diode can be used as a rectifier. The function of a rectifier is that it converts an alternating current into direct current by allowing the current to pass through in one direction.

3. What is an oscillator?
a) An amplifier with a large gain
b) An amplifier with negative feedback
c) An amplifier with positive feedback
d) An amplifier with no feedback
View Answer

Answer: c
Explanation: An oscillator is considered as an amplifier with positive feedback. It converts direct current from a power supply to an alternating current signal. It produces an alternating waveform without any input.
advertisement
advertisement

4. What is rectification?
a) Process of conversion of ac into dc
b) Process of conversion of low ac into high ac
c) Process of conversion of dc into ac
d) Process of conversion of low dc into high dc
View Answer

Answer: a
Explanation: Rectification is the process of conversion of alternating current into direct current. The conversion first powers to alternating current then use a transformer to change the voltage, and finally rectifies power back to direct current.

5. What is a Zener diode used as?
a) Oscillator
b) Regulator
c) Rectifier
d) Filter
View Answer

Answer: b
Explanation: Zener diode can be used as a voltage regulator. They can also be used as shunt regulators to regulate the voltage across small circuits. Zener diodes are always operated in a reverse-biased condition.
advertisement

6. Forward biasing of p-n junction offers infinite resistance.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: No, this is a false statement. Forward biasing of p-n junction offers low resistance. In the case of an ideal p-n junction, the resistance offered is zero. So, forward biasing does not offer any resistance.

7. When a junction diode is reverse biased, what causes current across the junction?
a) Diffusion of charges
b) Nature of material
c) Drift of charges
d) Both drift and diffusion of charges
View Answer

Answer: c
Explanation: The reverse current is mainly due to the drift of charges. It is due to the carriers like holes and free electrons passing through a square centimeter area that is perpendicular to the direction of flow.
advertisement

8. Identify the condition for a transistor to act as an amplifier.
a) The emitter-base junction is forward biased and the base-collector junction is reverse biased
b) No bias voltage is required
c) Both junctions are forward biased
d) Both junctions are reverse biased
View Answer

Answer: a
Explanation: In order to use a transistor as an amplifier the emitter-base junction is set up as forward biased and the base-collector junction is set up as reverse biased. This is the criteria for making a transistor function as an amplifier.

9. What can a p-n junction diode be used as?
a) Condenser
b) Regulator
c) Amplifier
d) Rectifier
View Answer

Answer: d
Explanation: A junction diode can be used as a rectifier. The rectifier converts alternating current into direct current. During the positive half cycle, the diode is forward biased and allows electric current through it.
advertisement

10. What is a transistor made up of?
a) Chip
b) Insulator
c) Semiconductor
d) Metal
View Answer

Answer: c
Explanation: A transistor is a semiconductor device. Transistors can work either as an amplifier or as a switch. It is used to amplify or switch electronic signals. A transistor is a solid-state device made up of silicon and germanium.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Physics – Class 12.

To practice all areas of Physics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter