Physics Questions and Answers – Communication Systems – Amplitude Modulation

«
»

This set of Physics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Communication Systems – Amplitude Modulation”.

1. Identify the type of modulation where the frequency of the modulated wave is equal to that of the carrier wave.
a) Frequency modulation
b) Amplitude modulation
c) Carrier modulation
d) Phase modulation
View Answer

Answer: b
Explanation: In Amplitude modulation, the modulating wave is superimposed on a high-frequency carrier wave such that the amplitude of the modulated wave varies as the amplitude of the modulating wave.
advertisement

2. What does AGC stand for?
a) Automatic gain control
b) Automatic gear control
c) Amplitude gain control
d) Automotive gear center
View Answer

Answer: a
Explanation: AGC stands for automatic gain control. Automatic gain control changes (AGC) the overall gain of a receiver automatically so that the strength of the received signal remains almost constant.

3. Why is AM used for broadcasting in the communication systems?
a) Its use avoids receiver complexity
b) It is more immune to other modulation systems
c) It requires less transmitting power
d) No noise disturbances
View Answer

Answer: a
Explanation: Amplitude modulation (AM) is used for broadcasting because it avoids receiver complexity. Moreover, only a diode and a capacitor are sufficient to separate the audio signal from the amplitude-modulated wave.
advertisement
advertisement

4. Of the following which is the preferred modulation scheme for digital communication?
a) Pulse code modulation
b) Pulse amplitude modulation
c) Pulse position modulation
d) Pulse width modulation
View Answer

Answer: a
Explanation: Pulse code modulation is the one preferred for digital communication. Pulse codes are used to convert an analog signal to a digital one. It is the standard form of digital audio in computers, compact discs, etc.

5. A carrier of peak voltage 15 V is used to transmit a message signal. If the modulation index is 70%, then what will be the peak voltage of the modulating signal?
a) 25 V
b) 11 V
c) 10.5 V
d) 30 V
View Answer

Answer: c
Explanation: μ = \(\frac {A_m}{A_c}\).
Am = μ × Ac.
Am = \( ( \frac {70}{100})\) × 15 V
Am = 10.5 V.
advertisement

6. PAM stands for pulse attenuation modulation.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: PAM stands for pulse amplitude modulation. It is defined as the process in which amplitudes of the regularly spaced rectangular pulses vary in direct proportion to the instantaneous values of the continuous message signal.

7. ‘X’ for an AM is the ratio of change in amplitude of the carrier wave to the amplitude of the original carrier wave. Identify ‘X’.
a) Automatic gain control
b) Modulation index
c) Phase index
d) Amplitude index
View Answer

Answer: b
Explanation: The modulation index for an AM wave is defined as the ratio of change in the amplitude of the carrier wave to the amplitude of the original carrier wave.
μ = \( \frac {(Change \, in \, the \, amplitude \, of \, the \, carrier \, wave)}{(Amplitude \, of \, the \, original \, carrier \, wave)}\).
advertisement

8. How can the noise be reduced in AM signal?
a) Increasing amplitude
b) Increasing wavelength
c) Increasing bandwidth
d) Increasing frequency deviation
View Answer

Answer: d
Explanation: Noise is a form of amplitude variations in the transmitted signal due to several factors such as the atmosphere, industries, etc. This noise can be reduced by increasing the deviation of the frequency of the signal.

9. Suggest a possible communication channel for the transmission of a message signal that has a bandwidth of 200kHz.
a) TV transmission
b) Optical fiber
c) AM radio
d) FM radio
View Answer

Answer: d
Explanation: The communication channel for the transmission of a message signal that has a bandwidth of 200kHz is FM radio. AM radio is the channel required for a message signal having a bandwidth of 5 MHz. Other options are not valid.
advertisement

10. Identify the type of modulation where the modulating wave is superimposed on a high-frequency carrier wave.
a) Phase modulation
b) Amplitude modulation
c) Frequency modulation
d) Wavelength modulation
View Answer

Answer: b
Explanation: In Amplitude modulation, the modulating wave is superimposed on a high-frequency carrier wave such that the amplitude of the modulated wave varies as the amplitude of the modulating wave. The frequency of the modulated wave is equal to the frequency of the carrier wave.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Physics – Class 12.

To practice all areas of Physics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter