Physics Questions and Answers – Particle Nature of Light : The Photon

«
»

This set of Physics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Particle Nature of Light : The Photon”.

1. What is the frequency of a photon whose energy is 66.3 eV?
a) 12.6 × 1016 Hz
b) 91.6 × 1016 Hz
c) 1.6 × 1016 Hz
d) 81.6 × 1016 Hz
View Answer

Answer: c
Explanation: Frequency can be written as, v = \(\frac {E}{h}\)
v = \(\frac {E}{h}\)
v = \(\frac {(66.3 \times 1.6 \times 10^{-19})}{(6.63 \times 10^{-34})} \)
v = 1.6 × 1016 Hz.
advertisement

2. Calculate the energy of a photon of wavelength 6600 angstroms.
a) 0.3 × 10-19 J
b) 3 × 10-19 J
c) 30 × 10-19 J
d) 300 × 10-19 J
View Answer

Answer: b
Explanation: λ = 6600 angstroms = 6600 × 10-10m.
Energy of photon = \(\frac {hc}{\lambda }\)
E = \(\frac {(6.6 \times 10^{-34} \times 3 \times 10^8)}{(6600 \times 10^{-10})}\)
E = 3 × 10-19 J.

3. Among the following four spectral regions, in which of them, the photon has the highest energy in?
a) Infrared
b) Violet
c) Red
d) Blue
View Answer

Answer: b
Explanation: According to the equation:
E = \(\frac {hc}{\lambda }\)
Energy is inversely proportional to wavelength. Since a photon in the violet region has the least wavelength, it implies, that photon has the highest energy.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. What will be the photon energy for a wavelength of 5000 angstroms, if the energy of a photon corresponding to a wavelength of 7000 angstroms is 4.23 × 10-19 J?
a) 0.456 eV
b) 5.879 eV
c) 3.701 eV
d) 1.6 × 10-19 eV
View Answer

Answer: c
Explanation: \(\frac {E_2}{E_1} = \frac {\lambda_1}{\lambda_2}\)
\(\frac {\lambda_1}{\lambda_2} = \frac {1.4 \times 4.23 \times 10^{-19}}{1.6 \times 10^{-19}}\) eV
\(\frac {\lambda_1}{\lambda_2}\) = 3.701 eV

5. Photons of energy 10.25 eV fall on the surface of the metal emitting photoelectrons of maximum kinetic energy 5.0 eV. What is the stopping voltage required for these electrons?
a) 10 V
b) 4 V
c) 8 V
d) 5 V
View Answer

Answer: d
Explanation: The required equation is given as:
Stopping voltage = \(\frac {K_{max}}{e}\).
\(\frac {K_{max}}{e} = \frac {5.0 eV}{e}\)
\(\frac {K_{max}}{e}\) = 5.0 V
Therefore, the stopping potential = 5 V.
Take Physics - Class 12 Practice Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. When a proton is accelerated through 1 V, then its kinetic energy will be 1 V.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Kinetic energy = qV.
K = qV
K = e × (1V)
K = 1 eV.

7. What is the energy of a photon of wavelength λ?
a) hcλ
b) \(\frac {hc}{\lambda }\)
c) \(\frac {\lambda }{hc}\)
d) \(\frac {\lambda h}{c}\)
View Answer

Answer: b
Explanation: Energy of a photon, E = hv
V = \(\frac {c}{\lambda }\).
Therefore, E = \(\frac {hc}{\lambda }\)
advertisement

8. What is the momentum of a photon of wavelength λ?
a) \(\frac {hv}{c}\)
b) Zero
c) \(\frac {h\lambda }{c^2}\)
d) \(\frac {h\lambda }{c}\)
View Answer

Answer: a
Explanation: Momentum is given as:
p = mc
p = mc
p = \(\frac {mc^2}{c}\)
p = \(\frac {hv}{c}\).

9. Which among the following shows the particle nature of light?
a) Photoelectric effect
b) Interference
c) Refraction
d) Polarization
View Answer

Answer: a
Explanation: Photoelectric effect can only be explained based on the particle nature of light. This effect is caused due to the ejection of electrons from a metal plate when light falls on it. The others do not show the particle nature of light.
advertisement

10. What will be the number of photons emitted per second, if the power of the radio transmitter is 15 kW and it operates at a frequency of 700 kHz?
a) 3.24 × 1031
b) 3.87 × 1025
c) 2.77 × 1037
d) 3.24 × 1045
View Answer

Answer: a
Explanation: Number of photons emitted per second is given as:
N = \( \frac {Power}{Energy \, of \, a \, photon} = \frac {P}{hv}\).
N = \( \frac {15 \times 10^3}{6.6 \times 10^{-34} \times 700 \times 10^3}\)
N = 3.24 × 1031

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Physics – Class 12.

To practice all areas of Physics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.