Physics Questions and Answers – Extrinsic Semiconductor

«
»

This set of Physics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Extrinsic Semiconductor”.

1. On doping germanium metal, with a little amount of indium, what does one get?
a) Intrinsic semiconductor
b) Insulator
c) n-type semiconductor
d) p-type semiconductor
View Answer

Answer: d
Explanation: Indium impurity in germanium produces p-type semiconductors. A trivalent impurity added to germanium produces a p-type semiconductor. Trivalent impurities such as boron, indium, and gallium are called acceptor impurity.
advertisement

2. In a pure semiconductor crystal, if current flows due to breakage of crystal bonds, then what is the semiconductor is called?
a) Acceptor
b) Donor
c) Intrinsic semiconductor
d) Extrinsic semiconductor
View Answer

Answer: c
Explanation: Pure semiconductors are called intrinsic semiconductors. The number of electrons in the conduction band will be equal to the number of holes in the valence band. Intrinsic semiconductors are also called undoped and i-type semiconductors.

3. Which of the following, when added as an impurity, into the silicon, produces n-type semiconductor?
a) Phosphorous
b) Aluminum
c) Magnesium
d) Sulfur
View Answer

Answer: a
Explanation: As phosphorous is pentavalent, it produces n-type semiconductor when added to silicon. They are called donor impurities. By adding phosphorus, extra valence electrons are added that become unbonded from individual atoms.
advertisement
advertisement

4. In n-type semiconductors, which one is the majority charge carriers?
a) Holes
b) Protons
c) Neutrons
d) Electrons
View Answer

Answer: d
Explanation: In n-type semiconductors, electrons are majority charge carriers. It is made by adding an impurity to a pure semiconductor. This is the opposite scenario of p-type semiconductors where electrons are the minority charge carriers.

5. A small impurity is added to germanium to get a p-type semiconductor. Identify the impurity?
a) Bivalent substance
b) Trivalent substance
c) Pentavalent substance
d) Monovalent substance
View Answer

Answer: b
Explanation: A trivalent impurity added to germanium produces a p-type semiconductor. Trivalent impurities such as boron, indium, and gallium are called acceptor impurity. These can be added to germanium in order to obtain a p-type semiconductor.
advertisement

6. Boron when added as an impurity, into the silicon, produces n-type semiconductor.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: When a pentavalent impurity is added as an impurity to silicon, it produces n-type semiconductor. In n-type semiconductors, electrons are majority charge carriers, whereas the holes are minority charge carriers.

7. Identify the property which is not characteristic for a semiconductor?
a) At a very low temperature, it behaves like an insulator
b) At higher temperatures, two types of charge carriers will cause conductivity
c) The charge carriers are electrons and holes in the valence band at higher temperatures
d) The semiconductor is electrically neutral
View Answer

Answer: c
Explanation: In a semiconductor, electrons are the charge carriers in the conduction band and holes are the charge carriers in the valence band at higher temperatures. The other statements are not valid.
advertisement

8. The n-type semiconductor is which of the following?
a) Positively charged
b) Negatively charged
c) Neutral
d) Positive or negative depending upon doping materials
View Answer

Answer: c
Explanation: Semiconductors maintain their electrical neutrality even after doping. This is achieved by adding an impurity to a pure semiconductor in order to obtain an n-type semiconductor.

9. The dominant contribution to current comes from holes in case of which of the following?
a) Metals
b) Intrinsic semiconductors
c) p-type extrinsic semiconductors
d) n-type extrinsic semiconductors
View Answer

Answer: c
Explanation: Holes are the majority charge carriers in p-type extrinsic semiconductors. Trivalent impurities such as boron, indium, and gallium are called acceptor impurity. Also, in p-type semiconductors, electrons are the minority charge carriers.
advertisement

10. In a p-type semiconductor, germanium is doped with which of the following?
a) Gallium
b) Copper
c) Phosphorous
d) Nitrogen
View Answer

Answer: a
Explanation: Substances such as gallium, boron, and aluminum are all trivalent atoms. These are called acceptor impurities and they produce p-type semiconductors. Therefore, germanium is doped with gallium in a p-type semiconductor.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Physics – Class 12.

To practice all areas of Physics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter