Physics Questions and Answers – Semiconductor Electronics – Application of Junction Diode as a Rectifier

«
»

This set of Physics MCQs for IIT JEE Exam focuses on “Semiconductor Electronics – Application of Junction Diode as a Rectifier”.

1. What is a rectifier used for?
a) Convert ac voltage to dc voltage
b) Convert dc voltage to ac voltage
c) Measure resistance
d) Measure current
View Answer

Answer: a
Explanation: A rectifier is based on the fact that a forward bias p-n junction conducts and a reverse bias p-n junction does not conduct electricity. The rectifier is used to convert alternating current voltage (ac) to direct current voltage (dc).
advertisement

2. How many main types of rectifiers are there?
a) 1
b) 5
c) 2
d) 4
View Answer

Answer: c
Explanation: Rectifier is a device that does the process of rectification. This means that rectifiers straighten the direction of the current flowing through it. There are mainly 2 types of rectifiers, namely, full-wave rectifiers and half-wave rectifiers.

3. What is the ripple factor for a half-wave rectifier?
a) 2.0
b) 1.21
c) 0.482
d) 0.877
View Answer

Answer: b
Explanation: For a half-wave rectifier,
Irms=\(\frac {I_m}{2}\); Idc=\(\frac {I_m}{\pi }\)
r = \(\sqrt {\frac {(\frac {I_m}{2} )^2}{(\frac {I_m}{\pi } )^2} – 1}\)
r=1.21
advertisement
advertisement

4. The ripple frequency of a full-wave rectifier is twice to that of a half-wave rectifier.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Yes, this is a true statement. The ripple frequency is doubled in a full-wave rectifier because we have to rectify both the positive and negative sides of the waveform. For example, if the input frequency is 50 Hz, then the ripple frequency of a full-wave rectifier is 100 Hz.

5. Identify the expression for rectification efficiency from the following.
a) η=\(\frac {ac \, input \, power \, from \, transformer \, secondary}{dc \, power \, delivered \, to \, load}\)
b) η=dc power delivered to load × ac input power from transformer secondary
c) η=dc power delivered to load + ac input power from transformer secondary
d) η=\(\frac {dc \, power \, delivered \, to \, load}{ac \, input \, power \, from \, transformer \, secondary}\)
View Answer

Answer: d
Explanation: The rectification efficiency tells us what percentage of the total input ac power can be converted into useful dc output power. The expression for rectification efficiency is given as:
η=\(\frac {dc \, power \, delivered \, to \, load}{ac \, input \, power \, from \, transformer \, secondary}\)
advertisement

6. What is the form factor for a full-wave rectifier?
a) 1.11
b) 1.57
c) 2.62
d) 0.453
View Answer

Answer: a
Explanation: For a full-wave rectifier,
Irms=\(\frac {I_m}{\sqrt {2}}\); Idc=\(\frac {2I_m}{\pi}\)
Form factor=\(\frac {I_{rms}}{I_{dc}}\)
Form factor=\(\frac {\frac {I_m}{\sqrt {2}}} {\frac {2I_m}{\pi}}\)
Form factor=\(\frac {\pi }{2\sqrt {2}}\)=1.11

7. An alternating voltage of 360 V, 50 Hz is applied to a full-wave rectifier. The internal resistance of each diode is 100 W. If RL = 5 kW, then what is the peak value of output current?
a) 0.9 A
b) 0.07 A
c) 0.097 A
d) 1.097 A
View Answer

Answer: c
Explanation: The required equation is as follows:
Ipeak=Irms × √2=\(\frac {V_{rms} \times \sqrt {2}}{R_L+2r_p}\)
Ipeak=\(\frac {360 \times \sqrt {2}}{5000 + 200}\)
Ipeak=\(\frac {360 \times 1.414}{5200}\)
Ipeak=0.097 A
advertisement

8. Find the value of output direct current if the peak value of output current is given as 0.095 A.
a) 0.6
b) 0.060
c) 0.05
d) 6.06
View Answer

Answer: b
Explanation: Given: I0 = 0.095 A
The required equation is ➔ IDC = \(\frac {(2 \times I_O)}{\pi }\)
IDC = \(\frac {(2 \times 0.095)}{3.14}\)
IDC = 0.060 A.

9. What is the rms value of output current if the peak value of output current is given as 0.092 A?
a) 0.65 A
b) 6.5 A
c) 0.45 A
d) 0.065 A
View Answer

Answer: d
Explanation: Given: I0 = 0.092 A
The required equation is ➔ Irms = \(\frac {I_O}{\sqrt {2}}\)
Irms = \(\frac {0.092}{1.414}\)
Irms = 0.065 A
advertisement

10. Calculate the value of peak reverse voltage (P.I.V.) if the full-wave rectifier has an alternating voltage of 300 V.
a) 849 V
b) 800 V
c) 750 V
d) 870 V
View Answer

Answer: a
Explanation: Given: Erms = 300 V
The required equation is ➔ P.I.V. = 2 × E0 or P.I.V. = 2√2 × Erms
P.I.V. = 2√2 × 300 V
P.I.V. = 848.52 V ≈ 849 V.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Physics – Class 12.

To practice Physics MCQs for IIT JEE Exam, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter