Physics Questions and Answers – Wave Optics – Polarisation

«
»

This set of Physics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Wave Optics – Polarisation”.

1. Which type of waves shows the property of polarization?
a) Infrared
b) Longitudinal
c) Transverse
d) Microwave
View Answer

Answer: c
Explanation: Only transverse waves show the property of polarization. Their vibrations can occur in all directions perpendicular to the direction of travel. The longitudinal, infrared, and microwaves do not show the property of polarization.
advertisement

2. What will be the angle of refraction in the glass, if the polarization angle for the air-glass interface is 63.8o?
a) 56.3o
b) 33.7o
c) 90o
d) 0o
View Answer

Answer: b
Explanation: As ip + rp = 90o
rp = 90o – 63.8o
rp = 26.2o
Therefore, the angle of refraction in the glass is 26.2o.

3. What is the polarization angle of a medium of refractive index √3?
a) 60o
b) 120o
c) 30o
d) 90o
View Answer

Answer: a
Explanation: tan ip = μ = √3.
ip = tan-1(√3)
ip = 60o
Therefore, the polarization angle of a medium of refractive index √3 is 60o.
advertisement
advertisement

4. What are sunglasses made of?
a) Colored glasses
b) Tin glass
c) Silica
d) Polaroids
View Answer

Answer: d
Explanation: Polaroids absorb only that part of the light which produces a dazzling effect in the eye. But colored glasses absorb more light incident on them and so the image appears dim. Therefore, sunglasses are made of Polaroids.

5. Which field vector is used to represent the polarization of an em wave?
a) Potential field vector
b) Magnetic field vector
c) Electric field vector
d) Dipolar field vector
View Answer

Answer: c
Explanation: An electric field vector is used to represent the polarization of an em wave. It is perpendicular to the plane of propagation of the light wave. Therefore, a vertically polarized electromagnetic wave of wavelength λ has its electric field vector oscillating in the vertical direction.
advertisement

6. Sound waves can be polarized.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Unlike transverse waves such as electromagnetic waves, longitudinal waves such as sound waves cannot be polarized. This is because, sound waves vibrate along their direction of propagation, and thus, cannot be polarized.

7. Identify the property which is not mutually perpendicular to the polarized light wave in a plane.
a) Plane of vibration
b) Plane of rotation
c) Plane of polarization
d) The direction of propagation of the light wave
View Answer

Answer: b
Explanation: Plane of vibration, the plane of polarization, and direction of propagation of the light wave are mutually perpendicular to the polarized light wave in a plane. The other factors are not mutually perpendicular to the polarized light wave in a plane.
advertisement

8. Which plane is defined as the plane of polarization in a plane-polarized electromagnetic wave?
a) The plane containing the direction of propagation of light
b) The plane containing the direction of reflective wave
c) The plane containing the direction of refractive wave
d) The plane containing the direction of dispersive wave
View Answer

Answer: a
Explanation: The plane containing the direction of propagation of light and perpendicular to the plane of vibration is called the plane of polarization. It contains no vibrations. Polarized light waves are light waves in which the vibrations occur in a single plane.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Physics – Class 12.

advertisement

To practice all areas of Physics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter