Physics Questions and Answers – Electromagnetic Inductance

«
»

This set of Physics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Electromagnetic Inductance”.

1. Give the SI unit of self-inductance.
a) Farad
b) Ampere
c) Henry
d) Maxwell
View Answer

Answer: c
Explanation: The self-inductance of a coil is said to be one henry if an induced emf of one volt is set up in it when the current in it changes at the rate of one ampere per second. Self inductance is defined as the induction of a voltage in a current-carrying wire when the current in the wire itself is changing.
advertisement

2. Write the dimensions of self-inductance.
a) [M3 L2 T-2 A-2]
b) [M L2 T-2 A-2]
c) [M2 L2 T-2 A-2]
d) [M L2 T2 A-2]
View Answer

Answer: b
Explanation: Self-inductance = \(\frac {Magnetic \, flux}{Current}\)
\(\frac {[ M L^2 T^{-2} ]}{[ A^2 ]}\)
Self-inductance = [M L2 T-2 A-2]

3. Identify the factor on which self-inductance does not depend.
a) Number of turns
b) Area of cross-section
c) Permeability of the core material
d) The permittivity of the core material
View Answer

Answer: d
Explanation: Self-inductance is directly proportional to the number of turns and the area of cross-section. The self-inductance of a solenoid increases μr times if it is wound over an iron core of relative permeability μr.
advertisement
advertisement

4. Which of the following is the unit of mutual inductance?
a) VsA-2
b) V3sA2
c) V2s
d) VsA-1
View Answer

Answer: d
Explanation: Mutual Inductance is the interaction of one coils magnetic field on another coil as it induces a voltage in the adjacent coil. Unit of Mutual inductance = \(\frac {V}{As^{-1}}\).
SI unit = VsA-1.

5. Identify the factor on which mutual inductance does not depend.
a) Relative separation
b) The relative orientation of the two coils
c) Reciprocity
d) Permeability of the core material
View Answer

Answer: c
Explanation: The mutual inductance of two coils is the property of their combination. It does not matter which one of them functions as the primary or the secondary coil. Hence, mutual inductance does not depend on reciprocity.
advertisement

6. Mutual inductance is called the inertia of electricity.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Self-induction of a coil is that the property by which it tends to take care of the magnetic flux linked with it and opposes any change within the flux by inducing a current in it. This is the reason why self-induction is named inertia of electricity.

7. Calculate the mutual inductance between two coils if a current 10 A in the primary coil changes the flux by 500 Wb per turn in the secondary coil of 200 turns.
a) 10 H
b) 104 H
c) 1000 H
d) 100 H
View Answer

Answer: b
Explanation: NΦ = MI
200 × 500 = M × 10
M = 104 H
advertisement

8. What is the relative permeability of an air-core inductor, if its self-inductance increases from 0.5 mH to 50 mH due to the introduction of an iron core into it?
a) 100
b) 0.1
c) 10000
d) 0.0001
View Answer

Answer: a
Explanation: μr = \(\frac {\mu }{\mu_0}\)
μr = \(\frac {L}{L_0}\)
μr = \(\frac {50}{0.5}\)
μr = 100

9. What is the self-inductance of the coil, if the magnetic flux of 10 microwebers is linked with a coil when a current of 5 mA flows through it?
a) 20 mH
b) 5 mH
c) 2 mH
d) 250 mH
View Answer

Answer: c
Explanation: Self-inductance = \(\frac {Magnetic \, flux}{Current}\)
Self inductance = \(\frac {10 \times 10^{-6}}{5 \times 10^{-3}}\)
Self inductance = 2 × 10-3 H
Self inductance = 2mH
advertisement

10. Determine the self-inductance of a coil, which has a magnetic flux of 50 milliwebers that is produced when a current of 5 A flows through it?
a) 1 × 10-2 Wb
b) 1 × 10-3 Wb
c) 100 Wb
d) 1 × 103 Wb
View Answer

Answer: a
Explanation: Self-inductance = \(\frac {Magnetic \, flux}{Current}\)
Self-inductance = \(\frac {50 \times 10^{-3}}{5}\)
Self-inductance = 1 × 10-2 Wb

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Physics – Class 12.

To practice all areas of Physics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter