Physics Questions and Answers – Conductors and Insulators

«
»

This set of Physics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Conductors and Insulators”.

1. Current carrier in conductors is ____
a) Electron
b) Proton
c) Neutron
d) Positron
View Answer

Answer: a
Explanation: Conductors have lots of free electrons that can carry electricity if the potential difference is applied across them. Protons are positively charged particle and Neutron are electrically neutral. They don’t carry electricity in conductors.
advertisement

2. Which group among the following is insulator?
a) Silver, copper, gold
b) Paper, glass, cotton
c) The human body, wood, iron
d) Glass, copper, paper
View Answer

Answer: b
Explanation: Glass, paper, and cotton are good quality insulators. The rest options contain one or more conducting materials. Silver is the best conductor material available in nature. But it is costly, so it can’t be used in the electricity distribution system.

3. The band gap between the valence band and conduction band is the measure of ______
a) The conductivity of the material
b) The resistivity of the material
c) Charge density
d) Ease of ionization
View Answer

Answer: a
Explanation: The more the band gap between the valence band and conduction band, the worse is the conductivity of the material. For conductors, there are overlapping bands. So, conductors can carry electricity. But there is a huge energy gap in the case of insulators. So, they don’t carry electricity at all.
advertisement
advertisement

4. A static electricity experiment can be performed properly in any season. The statement is ______
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In the rainy season, the air becomes humid. Humid air is a good conductor compared to dry air and so they carry the static charges of a body. So, a body cannot hold its charge for long in humid season.

5. The rubber used in the wheels of aero-plane is _________
a) Perfect insulator
b) Slightly conducting
c) Can be an insulator or conducting
d) Semiconductor
View Answer

Answer: b
Explanation: Due to high friction during takeoff, a huge amount of charge is produced on the rubber of the wheel of a plane. This charge must be sent to the ground. So, the rubber used is slightly conducting, else the huge charge produced may produce a spark and can cause an accident.
advertisement

6. According to band theory, what are the true nature of the valence band and conduction band in conductors?
a)

b)

c)

d) Have an energy gap which depends on the temperature
View Answer

Answer: a
Explanation: Conductors have overlapping energy bands whereas insulators have huge energy band gaps. But semiconductors have relatively small energy band gaps. So, electrons can go from valence band to conduction band easily in conductors and they carry electricity.

7. Insulation breakdown may occur at _______
a) High temperature
b) Low temperature
c) At any temperature
d) Depends on pressure
View Answer

Answer: a
Explanation: At high temperatures, electrons of insulators get excited and then the electrons can overcome the large energy band gaps between valence and conduction bands. So a large number of electrons travel to the conduction band and they act as conductor i.e. insulation breakdown occurs.
advertisement

8. Superconductors have __________
a) Almost zero resistivity
b) Very high resistivity
c) Temperature-dependent resistivity
d) Moderate value of resistivity
View Answer

Answer: a
Explanation: Semiconductors are those which carry current with almost zero resistivity at a very low temperature (example: Lead at -272-degree centigrade). So, they have a very huge amount of current flow through them.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Physics – Class 12.

advertisement

To practice all areas of Physics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter