Pavement Design Questions and Answers – Soil-Lime Stabilization – 1

«
»

This set of Pavement Design Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Soil-Lime Stabilization – 1”.

1. The strength of soil-lime stabilization depends on ______ content of the soil type.
a) Water
b) Pozzolana
c) Clay
d) Organic
View Answer

Answer: b
Explanation: The type of soil is an important parameter influencing lime stabilization. The pozzolanic action of lime and soil helps in bringing about the stabilization. Therefore, the pozzolana content of soil gives a measure of the strength of the lime stabilized soil.
advertisement

2. ______ has been found more effective than using hydrated lime for stabilization.
a) Quick lime
b) Slaked lime
c) Fat lime
d) Hydraulic lime
View Answer

Answer: a
Explanation: Quick lime is effective because it gives good results in a short period of time, but it is not used because of its corrosive nature. Slaked lime is hydrated lime. Fat lime is rich in calcium content and hydraulic lime contains clay.

3. What is the name of the point when the plastic limit starts decreasing on increasing lime content?
a) Plastic lime point
b) Lime stabilized point
c) Plastic reduction point
d) Lime fixation point
View Answer

Answer: d
Explanation: Lime is added to the soil in the presence of water and it increases the plastic limit of the soil and decreases the plasticity index of the soil. If further lime is added, then after a certain point the plastic limit starts decreasing. This point is termed as the lime fixation point.

4. When clayey soil is treated with lime ______ takes place.
a) Anionic exchange
b) Cationic exchange
c) Pozzolanic reaction
d) Thermal reaction
View Answer

Answer: b
Explanation: Ion exchange is the main principle involved in the soil-lime stabilization process. A cationic exchange takes place between clayey soil and lime. It increases its stability after reducing the plasticity index.

5. The strength gain of lime-soil stabilized soil is dependent on which of the below factors?
a) Temperature
b) Humidity
c) Minerals
d) pH
View Answer

Answer: a
Explanation: The strength gain of lime-soil stabilized soil is dependent on temperature. the rate of strength gain is higher at higher temperatures. It is considered to be almost zero in freezing conditions.
advertisement

6. Which ions from hydrated lime and soil are involved in the ion exchange process?
a) Calcium and sulphate
b) Sulphate and water
c) Calcium and water
d) Calcium and silicate
View Answer

Answer: c
Explanation: Cationic exchange takes place when hydrated lime reacts with clay particles. The calcium ions from hydrated lime replace the water ions. As a result, the soil becomes friable and granular enabling better compaction and mixing.

7. Lime stabilization can easily be applied to alluvial silts.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Lime stabilization is suitable for soils like clay, silty clay and clayey gravel. It is generally not used for sandy and granular soils. So, the lime stabilization method can be used for alluvial silts.

8. Which of the below is responsible for the strength gain of lime stabilized soil over time?
a) CSH
b) CSH and CAH
c) CAH
d) C3S and CSH
View Answer

Answer: b
Explanation: CSH stands for calcium silicate hydrate and CAH stands for calcium aluminate hydrate. These compounds are formed by the reaction of calcium with silicates and aluminium. CSH and CAH are both responsible for the strength gain over time. C3S is tricalcium silicate, which gives cement its early day strength.

9. Which of the below is not an additive used for the lime stabilization of soil?
a) Sodium metasilicate
b) Sodium carbonate
c) Sodium hydroxide
d) Sodium sulphate
View Answer

Answer: b
Explanation: Sodium carbonate is an additive that is used in the soil-cement stabilization. Sodium metasilicate, sodium hydroxide and sodium sulphate are the additives that are used in the lime stabilization of soil.
advertisement

10. Lime column is a special technique that is used to stabilize the soil.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Lime column is a special technique that is used to stabilize the soil. This technique uses an auger to form bores in which lime is mixed with the in-situ soil. This is used for strengthening the weaker foundation for buildings.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Pavement Design.

To practice all areas of Pavement Design, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn