Pavement Design Questions and Answers – Bituminous Material Tests – 1

«
»

This set of Pavement Design Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Bituminous Material Tests – 1”.

1. For how long is the needle allowed to penetrate in the penetration test?
a) 5 seconds
b) 5 minutes
c) 10 seconds
d) 10 minutes
View Answer

Answer: a
Explanation: The guidelines for the penetration test have been laid down in IS 1203. As per the same, the time allotted to the needle for penetration into the sample is 5 seconds. There are machines that automatically stop the penetration at the end of 5 seconds.
advertisement

2. The indirect method of determining viscosity is not applicable to which of the below?
a) Tar
b) Cut-back bitumen
c) Modified bitumen
d) Bitumen emulsion
View Answer

Answer: c
Explanation: The indirect test consists of the determination of time taken by 50 mL of sample in the fluid state to flow through an orifice in a cup. This is carried out under standard test conditions and specified temperatures. Modified bitumen consists of additives and cannot be subjected to this test.

3. Softening test was performed on a bitumen sample and it was found out to be 62°. Which grade does it belong to?
a) VG 10
b) VG 20
c) VG 30
d) VG 40
View Answer

Answer: d
Explanation: In IS 73:2013, the softening point of various grades of bitumen are noted down. There are four grades of bitumen and corresponding softening points are mentioned in the code. For VG 10, it is 40; for VG 20 – 45; for VG 30 – 47 and for VG 40 – 50.

4. ______ mould is used for conducting the ductility test.
a) Block
b) Briquette
c) Urethane
d) Latex
View Answer

Answer: b
Explanation: Briquette mould is metallic and can be split into two halves. Bitumen is filled in the mould after it is fixed properly. Block mould is made of silicone and can be used for casting items. Urethane mould and latex mould can be used for casting concrete or plastic.

5. Which IS code is referred to for conducting the float test for bitumen?
a) IS 1209
b) IS 1211
c) IS 1210
d) IS 1212
View Answer

Answer: c
Explanation: IS 1210-1978 is used to refer to procedure and specifications for conducting float test. IS 1209 is used for flash and fire point test, IS 1211 for determination of water content and IS 1212 for determination of loss on heating.
advertisement

6. ______ viscosity is the ratio between applied shear stress and the rate of shear.
a) Normal
b) Apparent
c) Kinematic
d) Absolute
View Answer

Answer: d
Explanation: Absolute viscosity is also known as the coefficient of friction and dynamic viscosity. Kinematic viscosity is the ratio of absolute viscosity to density.

7. Ductility of bitumen is measured in terms of ______
a) Time
b) Distance
c) Temperature
d) Colour
View Answer

Answer: b
Explanation: Ductility of bitumen is measured by the distance by which the bitumen gets elongated before breaking. It is expressed in cm. the sample in the mould is allowed to stretch gradually and the distance is read using the scale in the apparatus.

8. At what rate is the temperature applied during the softening point test?
a) 5° per minute
b) 5° per hour
c) 6° per minute
d) 6° per hour
View Answer

Answer: a
Explanation: The guidelines to conduct the softening point test are given in the IS code 1205-1978. As per the code, the rate of applying the temperature increase to the sample is 5° per minute. The test is allowed to continue till the bitumen softens and that temperature is noted.

9. Which of the below tar type – application pairs matched correctly?
a) RT-1 – renewal coat
b) RT-2 – standard surface painting
c) RT-3 – cold weather surface painting
d) RT-4 – grouting
View Answer

Answer: b
Explanation: Tar can be of five types based on its viscosity. They are RT-1, RT-2, RT-3, RT-4 and RT-5. RT-1 has the least viscosity and is used for surface painting in extremely cold weather, RT-2 is used for standard surface painting in Indian climate, RT-3 is used for renewal coats, RT-4 is used for premixing tar macadam in the base course and RT-5 is used for grouting.
advertisement

10. From where is the paving bitumen grade A35 is obtained?
a) Saudi Arabia
b) Asia
c) Assam
d) Andhra Pradesh
View Answer

Answer: c
Explanation: All the bitumen extracted from Assam petroleum are denoted by the letter A and their grade is denoted by numerals like 25, 35, 45, 65, 90 and 200. Bitumen from other sources are denoted by S35, S45, S65 and S90.

11. The spot test is used to determine if bitumen is ______ or not.
a) Cracked
b) Soluble
c) Strong
d) Deformed
View Answer

Answer: a
Explanation: Spot test is a type of chromatographic test which determines if the bitumen is cracked or not. It is used to check if bitumen has been damaged by overheating.

12. Which of the below IS code gives guidelines for the flash and fire point test?
a) IS 1202
b) IS 1208
c) IS 1203
d) IS 1209
View Answer

Answer: d
Explanation: IS 1209 gives the details for conducting the flash and fire point test. IS 1202 deals with specific gravity, IS 1208 with ductility and IS 1203 gives details for penetration test.

13. Float test is used to identify the impurities in bitumen.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The viscosity of bitumen cannot be found easily in some consistency range using viscometer or penetration test. In such cases, the float test is carried out on bitumen to assess its viscosity.
advertisement

14. The ductility value of sample tested is found to be 80 mm. What is the grade of the sample?
a) VG-40
b) VG-30
c) VG-20
d) VG-10
View Answer

Answer: d
Explanation: The ductility value of bitumen can vary from 5 to 100 mm. For grade VG-40, the minimum ductility is 25mm, for VG-30 it is 40mm, VG-20 it is 50mm and for Vg-10 it is 75mm. The value for the sample is 80mm, hence it should be of the grade VG-10.

15. What height should the steel ball fall through in a softening point test to ascertain the temperature?
a) 25 cm
b) 2.5 cm
c) 50 cm
d) 5 cm
View Answer

Answer: b
Explanation: As per IS 334-1982, the definition for softening point is that temperature at which the standard steel ball passes through the sample and falls through a height of 2.5 cm when heated under water at standard test conditions.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Pavement Design.

To practice all areas of Pavement Design, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn