Pavement Design Questions and Answers – Soil-Bitumen Stabilization – 2

«
»

This set of Pavement Design Multiple Choice Questions & Answers focuses on “Soil-Bitumen Stabilization – 2”.

1. Bitumen emulsion is the most commonly used material for the bitumen and soil stabilization in any place.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Bitumen emulsion and cut back bitumen are tye two commonly used materials. Bitumen emulsion is commonly used in areas having scarce availability of water.
advertisement

2. Which of the below soil type and principle involved has been matched correctly?
a) Cohesive – binding
b) Fine-grained – binding
c) Non-cohesive – waterproofing
d) Coarse-grained – binding
View Answer

Answer: d
Explanation: The main principle involved in the bitumen stabilization of cohesive and fine-grained soils is waterproofing. The principle involved in the case of non-cohesive and coarse-grained soil it is binding.

3. What governs the density of the soil and bitumen mixture?
a) Moisture content
b) Volatile content
c) Mineral content
d) Clay content
View Answer

Answer: b
Explanation: The density of soil and bitumen mixture is governed by two factors – volatile content and compaction. Generally, lower volatile content provides more density and thus higher strength to the mix.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. The uniformity of the mix can be determined by ______
a) Visual inspection
b) Blend uniformity
c) Content uniformity
d) Colour uniformity
View Answer

Answer: a
Explanation: Uniformity of the mix can be easily determined by the visual inspection of the mixture of soil and bitumen. When bitumen emulsion breaks, it changes colour from brown to black. Blend and content uniformity are terms related to the pharmaceutical industry.

5. At what stage does the initial curing occur?
a) Aeration
b) Mixing
c) Pulverization
d) Compaction
View Answer

Answer: a
Explanation: It is necessary to allow initial curing so as to support the equipment for compaction of the mixture. The initial curing is provided during the aeration stage. The initial curing results from the evaporation of diluents from the mixture.
advertisement

6. In frost areas, the soil-bitumen stabilization can be done using tar.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Tar is highly susceptible to temperature changes and hence cannot be used in frost areas. Asphalt is less affected by temperature changes and can be used in frost areas for soil stabilization.

7. What is the right particle size consideration of soil for stabilization using bitumen?
a) Passing 0.425 mm sieve > 50%
b) Passing 4.75 mm sieve > 50%
c) Passing 0.425 mm sieve < 50%
d) Passing 4.75 mm sieve < 50%
View Answer

Answer: d
Explanation: The soil particles passing 4.75 mm sieve must be less than 50%. The particles passing 0.425 mm sieve must be in between 35 to 100%. These properties of soil with respect to their particle size are desired for stabilization using bitumen.
advertisement

8. The anti-stripping agent amine is not used with ______
a) Limestone
b) Porphyry
c) Granite
d) Basalt
View Answer

Answer: a
Explanation: To impart resistance against the stripping of bitumen from the soil particles and aggregates, additives like anti-stripping agents are added. They can be polyphosphoric, silane and amino. Amino is generally used with porphyry, basalt and granite. Polyphosphoric and silane can be used with porphyry, granite, basalt and limestone.

9. What is the range of percentage of the weight of dry soil corresponding to which the optimum bitumen content is taken?
a) 4 to 10%
b) 5 to 10%
c) 4 to 6%
d) 5 to 6%
View Answer

Answer: c
Explanation: The optimum bitumen content, OBC for the maximum stability is obtained at 4 to 6% by weight of dry soil. It varies according to the type of soil. The stability increase with an increase in bitumen content until a point, then it decreases.
advertisement

10. What does the relative affinity of soil particles for water and bitumen depend on?
a) Surface chemicals
b) Cohesiveness of soil
c) Surface tension
d) Viscosity
View Answer

Answer: a
Explanation: The relative affinity of soil particles for water and bitumen depend upon the surface chemical factors. Cations like calcium, aluminium and potassium are desired because of their less affinity to water. Chemical additives can be used to exchange undesirable cations.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Pavement Design.

To practice all areas of Pavement Design, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.