Pavement Design Questions and Answers – Pavement Types

«
»

This set of Pavement Design Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Pavement Types”.

1. A road pavement should have which of the following features?
a) Yielding
b) Non-yielding
c) Undulation
d) Deflection
View Answer

Answer: b
Explanation: The road pavement must be non-yielding in order to withstand the heavy wheel load and allow the movement of traffic with the least resistance possible. There must be no undulations in the pavement to allow smooth riding and comfort to passengers.

advertisement

2. ______ pavement has a concrete slab as the topmost layer.
a) Fixed
b) Flexible
c) Portable
d) Rigid
View Answer

Answer: d
Explanation: Rigid pavement is the one that has a concrete slab as the topmost layer. It possesses flexural strength and hence it is named so. Flexible pavement is the one that has bituminous material as the topmost layer and it has negligible flexural strength.

3. In what shape is the compressive strength distributed in a flexible pavement?
a) Truncated cone
b) Rectangle
c) Circle
d) Cone
View Answer

Answer: a
Explanation: The compressive strength is distributed to a wider area in a truncated cone shape. The stress is highest at top layers and it keeps decreasing as it proceeds to the bottom layers. This helps in preserving the bottom layer from the stresses as well as weathering effects for a longer period of time.

4. Which of the below is not an example of rigid pavement?
a) Lean cement concrete
b) Jointed plain concrete
c) Continuous reinforced concrete
d) Pre-stressed concrete
View Answer

Answer: a
Explanation: Lean cement concrete is a type of semi-rigid pavement. A semi-rigid pavement makes use of bonded materials like pozzolanic concrete, lean cement concrete, soil-cement. All other options are types of rigid pavement.

5. In the below figure, what is the name of the layer marked as XYZ?

a) Granular
b) Weathering
c) Binder
d) Drainage
View Answer

Answer: c
Explanation: The layer is termed as binder course as it forms a connection between the base and the surface course. The binder course usually consists of dense graded bitumen. The sub-base and base course are granular. The surface course is also termed as weathering course and the sub-base serves as the drainage layer.
advertisement

6. After how long can the flexible pavement be opened to the public after its construction?
a) 24 hours
b) 24 days
c) 28 hours
d) 28 days
View Answer

Answer: a
Explanation: Flexible pavements consist of bituminous topping and the curing period is just 25 hours. Whereas, a rigid pavement consists of concrete topping and thus it requires a curing period of 28 days for attaining its full strength.

7. ______ pavement consists of both flexible and rigid layers.
a) Combined
b) Semi-flexible
c) Composite
d) Semi-rigid
View Answer

Answer: c
Explanation: Composite pavement is named because it consists of layers of both pavement types – flexible and rigid. It is generally designed as a flexible pavement and modifications for thickness are made based on rigid pavement requirements.

8. Interlocking cement concrete block pavement can be used in areas of heavy traffic.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Interlocking cement concrete block pavement has a wide range of applications. It can be used in areas of non-traffic like footpaths, light traffic like car parks, medium traffic like small market roads and heavy traffic areas like heavy-duty roads on expansive soils and airport pavement.

9. Which of the below is not a primary function of a pavement?
a) Waterproofing
b) Smooth surface
c) Skid resistance
d) Reduce traffic
View Answer

Answer: d
Explanation: The presence of pavement does not ensure traffic reduction, there are specific measures and modifications to be done to the pavement. Waterproofing is necessary to avoid waterlogging and seeping into the subgrade. It is necessary to provide a smooth surface with skid resistance to allow the vehicle to travel at the desired speed and comfort.

10. In which of the below types of pavement can joints be eliminated completely?
a) Continuous reinforced concrete pavement
b) Jointed reinforced concrete pavement
c) Pre-stressed concrete pavement
d) Jointed plain concrete pavement
View Answer

Answer: a
Explanation: In continuous reinforced concrete pavement, reinforcement is provided throughout and it helps in the elimination of joints. It is similar to that of a continuous slab. All other types have joints and dowel bars are used to interlock them.
advertisement

11. Which of the below IRC codes gives the guidelines for use of interlocking concrete block pavement?
a) IRC SP: 49-1998
b) IRC SP: 11-1988
c) IRC 50-1973
d) IRC SP: 63-2004
View Answer

Answer: d
Explanation: IRC SP: 63-2004 is the code used for guidelines on the usage of interlocking concrete block pavement. IRC SP:49-1998 gives the guidelines for the use of dry lean concrete as sub-base. IRC SP: 11-1988 is a handbook of quality control. IRC 50-1973 gives recommended design criteria for the use of cement modified soil.

12. What is the name of the pavement shown in the figure below?

HOT MIX ASPHALT
UNBOUND AGGREGATE BASE
CEMENT TREATED BASE
SUBGRADE

a) Composite pavement
b) Mixed pavement
c) Inverted pavement
d) Combined pavement
View Answer

Answer: c
Explanation: Inverted pavement consists of thicker and stiffer supporting layers than the top layers. The base used here is cement treated and a thin asphalt/bitumen layer is provided on top. It is found to be better performing than the conventional pavement. Composite pavement has the same layer structure as conventional pavements, but it consists of both flexible and rigid pavement considerations.

13. Rigid pavements are stiffer than flexible pavements due to ______
a) Low modulus of rigidity
b) Low modulus of elasticity
c) High modulus of rigidity
d) High modulus of elasticity
View Answer

Answer: d
Explanation: Modulus of elasticity gives a measure of resistance to elastic deformation. Rigid pavement is stiffer than flexible pavement because it has a high modulus of elasticity. Modulus of rigidity relates shear stress and shear strain and that is not applicable here.

14. Perpetual pavements can last longer than 50 years without any maintenance.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Perpetual pavements consist of thick layers of asphalt that are able to support and transfer heavy loads, resist weathering effects and thus last longer than 50 years without the need for maintenance. An example is a section of road in Oklahoma that was built in 1967 and is still functioning in excellent condition.
advertisement

15. Kerb is provided at the edge of interlocking cement concrete block pavement to ______
a) Provide aesthetic appearance
b) Provide lateral confinement
c) Aid in drainage
d) Mark end of the pavement
View Answer

Answer: b
Explanation: The paver blocks are individual units placed together and their joints are filled with joint filling sand and vibrated to ensure interlocking. There is a chance that the blocks might get displaced when heavy traffic moves over them, so it is necessary to provide a beam or kerb on the edges to confine them laterally.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Pavement Design.

To practice all areas of Pavement Design, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn