Pavement Design Questions and Answers – Problems in Stabilization – 2

«
»

This set of Pavement Design Question Bank focuses on “Problems in Stabilization – 2”.

1. Which of the below is not a type of liquid soil stabilizer?
a) Cation exchange
b) Polymer treatment
c) Anion exchange
d) Enzyme treatment
View Answer

Answer: c
Explanation: Difficulties are faced while stabilizing highly expansive soils like the black cotton soil. So, modern liquid soil stabilizers are being used. They can be of three types – polymer treatment, enzyme treatment and cation exchange.
advertisement

2. Which of the below is not designed as a semi-rigid pavement?
a) Soil-cement
b) Soil-lime
c) Soil-bitumen
d) Pozzolanic concrete
View Answer

Answer: c
Explanation: There are no specific methods to design the thickness of the stabilizing mixes. So, the mixes like soil-cement, soil-lime and pozzolanic concrete can be designed as a semi-rigid pavement. Bitumen is not designed as a semi-rigid pavement.

3. Drainage is an important parameter to be considered while stabilizing sandy soil.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Sandy soils have granular texture and are non-cohesive in nature. If flooding or water seepage occurs, then it would result in the erosion of the sandy soil. So, an appropriate method of stabilization that would take care of drainage must be used.

4. The thickness requirements of semi-rigid pavements must be ______ granular base course.
a) Less than
b) Equal to
c) More than
d) Half of
View Answer

Answer: a
Explanation: Semi-rigid pavements are considered to be in between flexible and rigid pavement types. It uses a base course of lean cement, soil-cement, etc. So, the design thickness must be less than that of the granular base course.

5. Which of the below is not a problem associated with black cotton soil?
a) Excessive volume changes
b) Round particles
c) Difficult to pulverize
d) Considerable shrinkage
View Answer

Answer: b
Explanation: Round particles are found in granular sandy soils, not in clayey soils. So, the round particle shape doesn’t affect the black cotton soil. Clayey soils have high volume changes, shrinkage, swelling pressure and are difficult to pulverize.
advertisement

6. What can be added to black cotton soil to improve its properties?
a) Lime
b) Cement
c) Geotextiles
d) Bitumen
View Answer

Answer: a
Explanation: Lime and cement can be added to improve the properties of the highly expansive soil. Usually the addition of lime improves most properties of black cotton soils. Cement requirement is high and becomes costly, hence lime is preferred.

7. It is possible to carry out soil stabilization when the ground is frozen.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Soil stabilization is possible in cold weather but it is not done when the ground is frozen. It is important to make sure that the water table is not frozen while stabilizing soil in cold weather. Frozen ground does not permit the proper mixing of the soil and the suitable additive like resin.

8. In which course can additives be added with lime stabilized black cotton soil?
a) Surface
b) Subgrade
c) Base
d) Sub-base
View Answer

Answer: c
Explanation: Subgrade is treated with a small amount of lime. Then the sub0base is treated with 4-6% of lime and compacted well. The base course is prepared by adding the additives like 3-5% Portland cement or brick aggregates, surkhi, fly ash. Surface course is bituminous premix type.

9. Which of the below cannot be considered as the best additives to be used in the complex stabilization process?
a) Cement + lime
b) Cement + bitumen emulsion
c) Cut-back + lime
d) Cement + naphtha soap
View Answer

Answer: a
Explanation: Complex stabilization is a method of stabilization that is done using more than one stabilizer. Usual and the best combinations that are considered include cement + calcium chloride + lime, cement + bitumen emulsion, cut-back + lime and cement + naphtha soap.
advertisement

10. Why is the method of electro-osmosis generally used?
a) Anionic exchange
b) Drain cohesive soils
c) Drain sandy soils
d) Cationic exchange
View Answer

Answer: b
Explanation: Electric stabilization of soil is done using the method of electro-osmosis. The process is done for draining soils having high moisture content like the cohesive soils. It is an expensive method and is used when no other method is possible.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Pavement Design.

To practice Pavement Design Question Bank, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn