Pavement Design Questions and Answers – Construction of Rigid Pavement – 1

«
»

This set of Pavement Design Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Construction of Rigid Pavement – 1”.

1. ______ is the feature that makes cement concrete popular for use in pavements?
a) High strength
b) Appearance
c) Less maintenance
d) Long lasting
View Answer

Answer: b
Explanation: Cement concrete pavement is widely preferred due to the features of providing an extremely smooth surface and good riding quality. Along with this it also gives a great aesthetic view to the pavement. Strength, maintenance and long lasting feature are definitely the key features, but these can be achieved by modifying the flexible pavement parameters too.
advertisement

2. What are the two methods to construct the cement concrete slab?
a) Alternative method and continuative method
b) Alter bay method and continuing bay method
c) Alternate bay method and continuous bay method
d) Altering method and continuity method
View Answer

Answer: c
Explanation: There are two modes of construction used in the construction of rigid pavements. They are alternate bay method and continuous bay method. In the alternate bay method, alternate slabs are constructed and the remaining ones are constructed after a period of one month. In the continuous bay method, all slabs are constructed continuously.

3. The construction of rigid pavement mainly involves the construction of ______
a) Slab
b) Slab and reinforcement
c) Slab and drainage
d) Slab and joint
View Answer

Answer: d
Explanation: The major components in the rigid pavement are the cement concrete slab and the various joints in it. The slab may be plain or reinforced according to the environment, traffic conditions, etc. So, the construction of rigid pavements means the construction of slab and joint.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. The drainage layer must be provided ______ the width of the pavement.
a) Half
b) Along
c) Across
d) Throughout
View Answer

Answer: d
Explanation: In order to allow the drainage of excess water from the pavement layers, a layer is provided beneath the pavement. This is provided above the subgrade to restrict the entry of water into it and save it from failure. The layer has to be provided throughout the width of the road so as to facilitate the purpose well.

5. The maintenance works required on the rigid pavement is mainly in the ______
a) Surface coating
b) Steel reinforcement
c) Joints
d) Slab surface
View Answer

Answer: c
Explanation: The maintenance requirements in case of rigid pavement is reduced to almost half of that required in the flexible pavements. The main area of the pavement that needs to be checked and maintained is the joints. These are weak points and are prone to damage.
advertisement

6. The maximum size of coarse aggregates used in the concrete must not exceed ______ of the slab thickness.
a) Twice
b) Half
c) One fourth
d) Three fourth
View Answer

Answer: c
Explanation: The slab in the rigid pavement is made of concrete which is composed of aggregates, cement and water. The size of coarse aggregates is very important and must be given due importance. The maximum size must not exceed one fourth of the slab thickness.

7. What is the next step in the construction process after the preparation of the subgrade and sub-base?
a) Mixing of concrete
b) Batching of materials
c) Placing formworks
d) Compaction
View Answer

Answer: c
Explanation: The first step in the construction of rigid pavement is the preparation of the subgrade and the sub-base. After that, the formwork for filling the concrete is placed on top of it. Then the batching, mixing and placing of concrete follows. After which the final compaction is done.
advertisement

8. Which of the below options represents the different batches of the concrete materials?
a) Aggregates, cement, water and stabilizers
b) Aggregates, cementitious materials and water
c) Coarse aggregates, fine aggregates and cement
d) Aggregates and cement
View Answer

Answer: b
Explanation: The concrete materials can be grouped into three batches. The aggregate materials form one batch, the cementitious materials like cement form the second batch and water and admixtures form the last batch.

9. The amp meter provided in a central mix plant is used to determine the ______ of the mix.
a) Consistency
b) Water content
c) Aggregate content
d) Flowability
View Answer

Answer: a
Explanation: The amp meter is also called slump meter. It is provided in the central mix plant and it serves as an indication of the consistency of the mix. It is an indirect indicator of consistency and must not be taken as the final one.
advertisement

10. The concrete used for fixed-form paving has a higher slump than the concrete used for slip-form paving.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The slump value of concrete gives an idea of the workability of the concrete mix. The concrete used for fixed-form paving must have a higher slump to facilitate the placing, spreading, compacting and finishing operations much easier, compared to slip-form paving.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Pavement Design.

To practice all areas of Pavement Design, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.