Pavement Design Questions and Answers – Soil-Lime Stabilization – 2

«
»

This set of Pavement Design Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Soil-Lime Stabilization – 2”.

1. Which of the below is a not a type of soil and lime reaction?
a) Flocculation
b) Aggregation
c) Cation exchange
d) Diffusion
View Answer

Answer: d
Explanation: Diffusion is not a type of soil and lime reaction. The lime diffuses into the soil and causes changes to it. Flocculation, aggregation and cation exchange are all different types of soil and lime reaction.
advertisement

2. Which of the below field tests conducted on lime stabilized soil are to be checked after compaction?
a) Strength
b) Stability
c) Dry density
d) Moisture content
View Answer

Answer: c
Explanation: There are two field tests used to check the proper construction. They are moisture content test, which is checked during compaction and the other test is for dry density, which is checked soon after the compaction is done.

3. Soil lime stabilization cannot be used in the surface course.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Just like soil cement stabilization, the lime stabilization also cannot be used in the surface course. The low resistance to abrasion, impact and wearing makes it unsuitable for use in the surface course.

4. What is the next step in the construction process after lime is spread over the soil?
a) Mixing the lime and soil
b) Adding rest of the lime
c) Leaving it for reaction time
d) Compacting the mixture
View Answer

Answer: c
Explanation: After the lime is spread on top of the soil and missed slightly, it is left undisturbed for a few days. This is because the soil and lime reaction is slow and requires some time. After this, the rest of the lime is mixed with the soil.

5. Which of the below represents an adverse chemical reaction that can probably occur when treated with lime?
a) Carbonation
b) Chlorination
c) Oxidation
d) Reduction
View Answer

Answer: a
Explanation: Carbonation in the lime treated soil represents the reaction between the free lime and atmospheric carbon dioxide, forming calcium carbonate. The compound formed has weak bonding and thus it represents the weak spots in the soil.
advertisement

6. The maximum dry density of soil is ______ by ______ compared to untreated soil.
a) Decreased, 2 to 3%
b) Increased, 2 to 3%
c) Decreased, 4 to 5%
d) Increased, 4 to 5%
View Answer

Answer: a
Explanation: There is a decrease in the maximum dry density of treated soil by 2 to 3% when compared to untreated soils. A small addition of lime makes this change to the soil, but it does not change the strength of soil much.

7. The final curing can be provided to the treated soil in the form of membrane curing.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The final curing can be provided to the soil in two ways – moist curing and membrane curing. The method of moisture curing consists of light sprinkling of water. Membrane curing involves sealing the soil with a bituminous material.

8. Which of the below is not the right immediate effect of soil treatment using lime?
a) Reduced plasticity index
b) Improved bearing capacity
c) Drop in optimal water content
d) Reduced maximum dry density
View Answer

Answer: c
Explanation: The optimal water content rises that makes the soil easy to compact. The immediate effect includes the reduction in plasticity index, improved bearing capacity and reduction in maximum dry density. The plastic soil is changed to a crumbly soil, the CBR value is 4 to 10 times higher for a treated soil in almost two hours after treatment.

9. The pH of the soil is found to quickly ______ to ______ when adequate quantities of lime and water are added to it.
a) Increase, 10
b) Decrease, 4
c) Increase, 10.5
d) Decrease, 4.5
View Answer

Answer: c
Explanation: The pH of soil increases to 10.5 very fast when lime and water are added to the soil. The sudden increase in the pH value of soil helps in breaking down the clay particles, which in turn aid in the stabilization process.
advertisement

10. Which of the below options is not another name used for hydrated lime?
a) Slaked lime
b) Water lime
c) Garden lime
d) Calcium hydroxide
View Answer

Answer: b
Explanation: Hydrated lime is obtained by the slaking of quick lime, hence it is also known as slaked lime. The chemical formula for the same is calcium hydroxide. Since it is used in gardens to increase the pH of the soil, it is also referred to as garden lime. Hydraulic lime is also known as water lime.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Pavement Design.

To practice all areas of Pavement Design, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn