Pavement Design Questions and Answers – Construction of Flexible Pavement – 2

«
»

This set of Pavement Design Question Paper focuses on “Construction of Flexible Pavement – 2″.

1. The process of compacting the materials in the construction of pavements is called ______
a) Rolling
b) Kneading
c) Spreading
d) Setting
View Answer

Answer: a
Explanation: Rolling is the process of compacting the materials by using rollers. It compacts the materials that have been spread on the base and the construction of the pavement proceeds. The setting of the pavement takes place after the whole process is over.
advertisement

2. Which of the below compaction equipment and the type of soil compacted has been matched incorrectly?
a) Pneumatic rollers – fine sands
b) Vibrator – cohesionless soils
c) Jetting – cohesive soils
d) Sheepsfoot roller – clayey soils
View Answer

Answer: c
Explanation: Jetting and ponding are types of compacting soils using the technique of watering. These are generally employed for compacting cohesionless soils. Rollers are of different types too; the pneumatic roller is used for fine sands and the sheepsfoot roller is used for clayey soils. Vibrator is used for cohesionless soils.

3. In cold mix type bituminous construction, what is the temperature of the aggregates used for the mixing?
a) 10 °C
b) 106 °C
c) Atmospheric temperature
d) Apparent temperature
View Answer

Answer: c
Explanation: There are two ways available for the mixing of bituminous mixes. In the cold mix construction type, the aggregates at atmospheric temperature are mixed with bituminous material in cold state or is slightly heated. The aggregates are heated and then mixed with hot bituminous material in the case of hot mix type construction.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. The sub-base material is spread using which equipment?
a) Motor grader
b) Sprinkler
c) Compactor
d) Paver
View Answer

Answer: a
Explanation: Motor grader is an equipment that can be used for multipurpose. It can be used to move, level, spread and even mixing the soil mass. Therefore, the sub-base material can be spread using the motor grader.

5. What does the term BSD stand for?
a) Bitumen Standard Dressing
b) Bituminous Standard Dressing
c) Bituminous Surface Dressing
d) Bitumen Surface Dressing
View Answer

Answer: c
Explanation: BSD stands for Bituminous Surface Dressing. It is a type of bituminous construction. It deals with the coating of the existing flexible pavement with bitumen so as to provide a weathering coat to it. Surface dressing is usually a single coat but can be applied in two layers also.
Take Pavement Design Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. Which of the below is not a type of aggregate spreader equipment?
a) Whirlpool spreader
b) Self-propelled spreader
c) Vane spreader
d) Hopper spreader
View Answer

Answer: a
Explanation: In order to spread the coarse aggregates for the construction process, the aggregate spreader equipment is used. There are for types of them in use – whirl spreader, vane spreader, hopper spreader and self-propelled spreader. There is no whirlpool spreader.

7. Interface treatment is provided when the maintenance of the pavement is carried out.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Interface treatment is provided whenever a new layer is to be laid over an existing layer and it is not restricted to the maintenance works alone. It includes removing dust by cleaning and applying a thin coat of bitumen binder.
advertisement

8. In the construction process of surface dressing, which of the below is laid on the prepared base first?
a) Tack coat
b) Coarse aggregates
c) Screenings
d) Binder
View Answer

Answer: d
Explanation: After the surface is prepared, first the binder is laid and over which the screenings or stone chippings are sprinkled. Then they are rolled to allow proper binding.

9. How is the rolling process carried out in the construction of flexible pavements?
a) From centre to sides
b) From sides to centre
c) From top to bottom
d) From bottom to top
View Answer

Answer: b
Explanation: The rolling in flexible pavements can be carried out horizontally only, so the options involving vertical movement i.e. top and bottom cannot be possible. The rolling is done from the sides or the edges of the road towards the centre of the road. It makes the camber right and uniform rolling is done.
advertisement

10. Mastic asphalt type construction leads to a voidless mass.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Mastic asphalt makes use of a mixture of bitumen, fine aggregate and filler in appropriate amounts. The mastic asphalt is in a flowing consistency at 200 °C and it hardens at atmospheric temperature. Hence, it can easily form a voidless mass without compaction.

11. Which of the below is considered to be much superior to other types of base course?
a) Bituminous carpet
b) Bituminous concrete
c) Bituminous macadam
d) Bituminous sheet
View Answer

Answer: c
Explanation: Bituminous macadam is also called bituminous bound macadam or BBM. It can be used as a base course and it is comprised of one or more courses of crushed aggregates premixed with bitumen binder. The strong layers make it superior to other types.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Pavement Design.

To practice all questions papers on Pavement Design, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.