Pavement Design Questions and Answers – Highway Maintenance – Quality Control – 1

«
»

This set of Pavement Design Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Highway Maintenance – Quality Control – 1”.

1. What are the key components of quality control?
a) Target and strategy
b) Target and variability
c) Strategy and result
d) Result and variability
View Answer

Answer: b
Explanation: There are two key components of quality control. They are target and variability. These two components ensure the quality control of the processes – construction, maintenance and rehabilitation of highways.
advertisement

2. Which code is referred to for the guidelines regarding quality control?
a) IRC:SP:12-2015
b) IRC:SP:11-1984
c) IRC:SP:12-1984
d) IRC:SP:11-2015
View Answer

Answer: b
Explanation: IRC:SP:11-1984 is the code used to refer to while performing quality checks on the pavements. It is a handbook of quality control for the construction of roads and runways. IRC:SP:12-2015 gives the guidelines on parking.

3. What are the different types of quality control?
a) Process control and target control
b) Operation control and target control
c) Process control and end result control
d) Operation control and end result control
View Answer

Answer: c
Explanation: There are two different types of quality control methods being used over the years. They are process control and end result control. They have been outlined in detail in the IRC code.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. ______ is an example of the end result method of quality control.
a) Slump
b) Unevenness
c) Soil compaction
d) Concreting
View Answer

Answer: b
Explanation: The end result method uses both field and lab tests to ensure the quality of the work. The check for unevenness of the completed pavement is one such test. Slump, soil compaction and concreting are all examples of the process control method.

5. Who is responsible for the decision to be taken on the end result method of quality control?
a) Designer
b) Government
c) Chief engineer
d) Construction agency
View Answer

Answer: d
Explanation: In the method of end result quality control, the decisions are taken by the construction agency. The agency is responsible for making decisions regarding the selection of the construction method and the equipment for the same.
advertisement

6. What are the main parameters to be tested for ensuring quality in the earthwork?
a) Borrow materials and compaction
b) Moisture content and compaction
c) Material properties and depth of earthwork
d) Density and deleterious materials
View Answer

Answer: a
Explanation: The earthwork is the first step in the road construction process and its quality is of utmost importance. The tests on the properties of the borrow materials and the compaction are the main parameters to be checked.

7. The quality control test for the rate of spread of binder is done based on IS 2386-1963.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The quality control test for the rate of the binder is to be carried out according to Appendix 4 IRC:SP:11-1984 using the tray test vide. The frequency of the test is different for every type of material being used in pavement construction.
advertisement

8. Which of the below is not a type of test performed on coarse aggregates in the rigid pavement for quality control?
a) Alkali-aggregate reaction
b) Los Angeles abrasion
c) Chemical test
d) Soundness
View Answer

Answer: c
Explanation: The various tests to be performed on each material used in the rigid pavement are mentioned in Table 6.1 of IRC:SP:11-1984. In the table, for coarse aggregates, alkali-aggregate reaction, Los Angeles abrasion, impact and soundness tests are specific to it. The chemical test is done for ensuring water quality.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Pavement Design.

advertisement

To practice all areas of Pavement Design, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.