Pavement Design Questions and Answers – Construction of Flexible Pavement – 1

«
»

This set of Pavement Design Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Construction of Flexible Pavement – 1”.

1. Which of the below is not involved in the preparation of the subgrade?
a) Compaction
b) Grading
c) Site clearance
d) Spreading
View Answer

Answer: d
Explanation: Preparing the subgrade is the first step in the construction of flexible pavements. It involves site clearance, grading and compaction. Spreading is not required in the preparation, but it may be a step in the soil stabilization process.
advertisement

2. Lateral confinement is provided by constructing ______ in advance.
a) Kerbs
b) Shoulders
c) Camber
d) Poles
View Answer

Answer: b
Explanation: Shoulders are a part of the pavement lying adjacent to the area catering traffic. They are constructed in advance so as to provide lateral confinement to the aggregates and the soil. In the case of sandy soils, it is very necessary.

3. Which of the below is not a type of premix bituminous construction?
a) Bituminous concrete
b) Mastic asphalt
c) Penetration macadam
d) Carpet
View Answer

Answer: c
Explanation: There are various types of bituminous constructions. It includes interface treatments, surface dressing, grouted type and premix. Penetration macadam is a type of grouted or penetration type construction. Other options are types of premix construction.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Rolling of the sub-base material is done till ______ of the maximum density of the material.
a) 98%
b) 50%
c) 100%
d) 75%
View Answer

Answer: a
Explanation: Rolling is essentially compacting the sub-base material. For the proper compaction and strength attainment, the rolling must be carried out till 98% of the maximum dry density of the material is attained.

5. The use of bituminous surface dressing with precoated aggregates is used when ______ is required.
a) Poor adhesion
b) Better adhesion
c) Poor cohesion
d) Better cohesion
View Answer

Answer: b
Explanation: Bituminous surface dressing with precoated aggregates is a special case and is employed whenever a better adhesion is required. Cohesion is not important here, adhesion between the aggregates and the bituminous mix is important.
advertisement

6. The premix type of bituminous construction is carried out in the ______
a) Travelling plant
b) Field
c) Mixing plant
d) Base
View Answer

Answer: b
Explanation: Premix type of construction is carried out in the field using plants. There are two types – centre mixing plant and travelling plant. The aggregates and bitumen are brought to the field, fed into the plant and then the mix is prepared.

7. What type of construction does the below figure represent?
The figure is a representation of the principle of penetration macadam
a) Mastic asphalt
b) Carpet
c) Built-up Grout
d) Penetration Macadam
View Answer

Answer: d
Explanation: The figure is a representation of the principle of penetration macadam. The binder is poured over compacted aggregates and allowed to penetrate into the voids to seal them. Similar process but in two layers comprises the built-up spray grout. In mastic asphalt and carpet, the binder and aggregates are premixed and then laid.
advertisement

8. What is the specified thickness of asphaltic concrete?
a) 40 mm
b) 75 mm
c) 50 mm
d) 65 mm
View Answer

Answer: a
Explanation: The thickness of the asphaltic concrete layer as a surface course can vary from 40 mm to 75 mm. The thickness of 40 mm is specified by IRC for use as a surface course in highway pavements.

9. Premix carpet can be classified as open-graded and dense-graded.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The premix construction can be classified as open-graded and dense-graded depending on the gradation. The premix carpet is an open-graded type mix. An example of the dense-graded mix is the bituminous concrete or the asphaltic concrete.
advertisement

10. The full grout penetration macadam is used in which type of areas?
a) Low rainfall
b) Frost condition
c) Heavy rainfall
d) Hot condition
View Answer

Answer: c
Explanation: Full grout is the case of penetration macadam where the binder is allowed to penetrate into the full depth of the layer. This is done in areas having heavy rainfall as it helps in providing good water tightness to the pavement.

11. In the construction procedure for bituminous carpet, what treatment is provided if the existing surface is made of soft aggregates?
a) Tack coat
b) Prime coat
c) Seal coat
d) Stabilization
View Answer

Answer: b
Explanation: The existing surface has to be prepared to receive the new layer. If the existing surface is made of soft aggregates like moorum, kankar or laterite, a proper prime coat is to be provided and cured appropriately. Then the tack coat is applied and the rest of the process continues.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Pavement Design.

To practice all areas of Pavement Design, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.