Pavement Design Questions and Answers – Joints in Rigid Pavement – 2

«
»

This set of Pavement Design Questions and Answers for Aptitude test focuses on “Joints in Rigid Pavement – 2”.

1. ______ joint is the most common one.
a) Contraction
b) Expansion
c) Construction
d) Warping
View Answer

Answer: a
Explanation: Contraction joint is the most used joint type in any type of pavement. It is the most common type of joint found in the rigid pavement. A generic term joint generally indicates that it is a contraction joint.
advertisement

2. Which of the below joints is not useful in controlling the effects due to temperature stresses?
a) Warping
b) Expansion
c) Contraction
d) Shrinkage
View Answer

Answer: d
Explanation: Shrinkage joint is a separation cut with a hand tool in the concrete sidewalk to make it look better. It is not used to control the temperature stresses. Warping, expansion and contraction joints are useful in controlling the effects due to temperature stresses.

3. All types of joints are used in all types of rigid pavements.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Whichever type of rigid pavement is constructed using whichever method has all the types of joints in it. There is a type of rigid pavement that uses longitudinal bars to reduce the number of transverse joints, but it still has longitudinal joints.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Which are the characteristics of an isolation joint provided in the pavement?
a) Half width, full depth
b) Full width, half depth
c) Full width, full depth
d) Half width, half depth
View Answer

Answer: c
Explanation: The isolation joint is provided for the full depth and full width of the rigid pavement. This is done so as to completely isolate the pavement from the structure. It may also be used to isolate new pavement and existing pavement.

5. Longitudinal joints are provided in pavements that have width ______ than ______
a) Less, 5 m
b) Less, 4.5 m
c) Greater, 5 m
d) Greater, 4.5 m
View Answer

Answer: d
Explanation: Longitudinal joints are provided in pavements that have a width greater than 4.5 m. this consideration has been laid down and followed as per the IRC recommendations. They are provided to prevent longitudinal cracking.
Take Pavement Design Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. Which of the following is not a type of joint arrangement placed in the transverse direction?
a) Straight
b) Staggered
c) Skewed
d) Uniform
View Answer

Answer: a
Explanation: There are three ways to arrange joints in the transverse direction. They are the uniform arrangement, staggered arrangement and skewed arrangement. There is no straight arrangement, it is called a uniform arrangement.

7. What is the bitumen content required when using preformed fillers?
a) 45%
b) 35%
c) 55%
d) 25%
View Answer

Answer: b
Explanation: The preformed fillers are generally made from softwood, fibreboard or cork. It is necessary that these are firmly and properly bonded together with the bitumen. For the same purpose, IRC has recommended the use of 35% by weight of bitumen.
advertisement

8. Which of the below is not a property of the joint sealant?
a) Durability
b) Resistance to ingress
c) Cohesion
d) Extensibility
View Answer

Answer: c
Explanation: A joint sealer is provided atop the filler in between the joints to prevent the entry of debris and it must be durable to do that. It must also possess extensibility so that it doesn’t break easily and need maintenance. It must have adhesion with cement concrete edges for the sealant to serve its purpose.

9. Which type of joint is used in a prestressed cement concrete pavement?
a) Contraction
b) Construction
c) None
d) All
View Answer

Answer: c
Explanation: A prestressed pavement has been designed or developed in such a way that there will not be any joints in the pavement. The elimination of joints would reduce the maintenance effort required for pavements with joints.
advertisement

10. Warping joints are regularly used in all types of pavements to deal with warping.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Warping joints are not very common and are rarely used. The contraction and expansion joints serve the purpose of dealing with temperature stresses, warping and cracks. If these are designed properly, they can eliminate the warping joints. They are sufficient to prevent the cracks.

11. What is the percentage of thickness recovery recommended for a joint filler after the third application of load?
a) 50%
b) 60%
c) 70%
d) 80%
View Answer

Answer: c
Explanation: The recovery of the joint filler should be 70% of its original thickness. This is applicable after the load is applied and released after one hour at the end of the third application of the load. This is the recommended rate of recovery for joint filler material.

12. Which of the below sealant is commonly used in pavements?
a) Polysulphide sealant
b) Silicone sealant
c) Acrylic sealant
d) Butyl sealant
View Answer

Answer: a
Explanation: There are a number of sealants available for different purposes. The one used in the pavement is the polysulphide sealant. Silicone sealant is used for the insulation of glass. The acrylic sealant is used in corners of doors and windows. Butyl sealant is used where very little movement is expected.

13. How is the load transference generally provided in the contraction joints?
a) Reinforcement bars
b) Aggregate interlocking
c) Bitumen filler
d) Concrete strips
View Answer

Answer: b
Explanation: In the contraction joints, the load transference is generally provided by the interlocking of the aggregates. This is because the spacing between the contraction joints is generally very less, so there is no need for another system. But, for safety matters, the reinforcement bars are provided.

14. How does the joint sealant affect the pavement in summer?
a) Crack development
b) Bad riding quality
c) Brittle pavement
d) Spalling of joint
View Answer

Answer: b
Explanation: The joint sealant gets compressed due to the expansion of the slab during summer. This compression leads to a lump or heaving of the sealant and it protrudes above the joint. This disrupts the aesthetics of the pavement and decreases the smooth-riding of the vehicles.

15. Dummy joint is a type of which joint?
a) Expansion
b) Construction
c) Isolation
d) Contraction
View Answer

Answer: d
Explanation: Dummy joint is a type of contraction joint. It is a small groove cut on the slab to act as a joint. It is cut in top half of the slab and minimizes the effect and spread of cracks. Hence, the damage due to the cracks can be minimized.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Pavement Design.

To practice all areas of Pavement Design for Aptitude test, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.