Chemical Engineering Questions and Answers – Open and Closed Systems

This set of Basic Chemical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Open and Closed Systems”.

1. Which of the following is constant in a closed system?
a) Energy
b) Mass
c) Temperature
d) Momentum
View answer

Answer: b
Explanation: A material neither leaves nor enters a closed system.

2. How is the boundary wall of a closed system?
a) Impermeable
b) Permeable
c) Rigid
d) None of the mentioned
View answer

Answer: a
Explanation: Since the matter is not allowed to cross the boundary wall of a closed system, so the wall is impermeable.

3. Desert Cooler is an example of which of the following?
a) Closed System
b) Open System
c) Isolated System
d) None of the mentioned
View answer

Answer: b
Explanation: Since water is filled and then it vaporizes in desert cooler, this means the material is flowing in and out of the system, so it is an open system.
advertisement
advertisement

4. A jar filled with water is an example of which of the following?
a) Closed System
b) Open System
c) Isolated System
d) None of the mentioned
View answer

Answer: a
Explanation: Since water is neither leaving nor entering the jar, this means it is a closed system.

5. A pressure cooker is an example of which of the following?
a) Closed System
b) Open System
c) Isolated System
d) None of the mentioned
View answer

Answer: b
Explanation: Since steam is expelled outside in the cooker as the temperature increase, it is an open system.

6. A country is an example of which of the following?
a) Closed System
b) Open System
c) Isolated System
d) None of the mentioned
View answer

Answer: b
Explanation: Since a man can leave or enter a country it is an example of an open system.

7. An egg is an example of which of the following?
a) Closed System
b) Open System
c) Isolated System
d) None of the mentioned
View answer

Answer: a
Explanation: Since matter is neither entering nor leaving an egg, it’s a closed system.
advertisement

8. The human body is an example of which of the following?
a) Closed System
b) Open System
c) Isolated System
d) None of the mentioned
View answer

Answer: b
Explanation: Since air, water and food are going in and out of a human body, it’s an open system.

9. What is the accumulation in the system after 10 second if the out flow and in flow rates are 10 g/s and 15 g/s?
a) 5 g
b) 10 g
c) 50 g
d) 100 g
View answer

Answer: c
Explanation: Accumulation = 10*(15 – 10) = 50 g.
advertisement

10. What is the accumulation in the system after 4 second if the out flow and in flow rates are 3 g/s and 8 g/s?
a) 12 g
b) 20 g
c) 32 g
d) 40 g
View answer

Answer: b
Explanation: Accumulation = 4*(8 – 3) = 20 g.

11. The flow in rate of A is 5 mole/s, it undergoes a reaction A -> 2B, what are the moles of B that comes out after 5 seconds?
a) 5
b) 10
c) 25
d) 50
View answer

Answer: d
Explanation: Moles of B = 5*5*2 = 50.

12. The flow in rate of A is 8 mole/s, it undergoes a reaction 3A -> B, what are the moles of B that comes out after 6 seconds?
a) 5
b) 8
c) 10
d) 16
View answer

Answer: d
Explanation: Moles of B = 8*6/3 = 16.

13. The flow in rate of A and B are 5 mole/s and 10 mole/s respectively, which under goes reaction A + 2B -> 3C, what is the flow out rate of C?
a) 5 mole/s
b) 10 mole/s
c) 15 mole/s
d) 20 mole/s
View answer

Answer: c
Explanation: Rate of C = 3*5 = 15 mole/s.

14. The flow in rate of A and B are 4 mole/s and 8 mole/s respectively, which under goes reaction A + B -> 3C, what is the flow out rate of C?
a) 4 mole/s
b) 8 mole/s
c) 12 mole/s
d) 24 mole/s
View answer

Answer: c
Explanation: Rate of C = 4*3 = 12 mole/s.

15. The flow in rate of A and B are 8 mole/s and 10 mole/s respectively, which under goes reaction 4A + 5B -> 3C, what is the flow out rate of C?
a) 4 mole/s
b) 6 mole/s
c) 8 mole/s
d) 10 mole/s
View answer

Answer: b
Explanation: Flow out rate of C = 3*2 = 6 mole/s.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Chemical Engineering.

To practice all areas of Basic Chemical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.