Engineering Physics Questions and Answers – X Rays

«
»

This set of Engineering Physics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “X Rays”.

1. In X-ray emission tubes, X-ray is emitted by the acceleration of ________________
a) Atoms
b) Protons
c) Electrons
d) Neutrons
View Answer

Answer: c
Explanation: In X-ray emission tubes, the electrons are accelerated by a very high voltage and then decelerated very fast by introducing a metal plate. In this process, the Kinetic energy of electrons is converted into light energy and, thus, X-ray is emitted.
advertisement

2. The wavelength range of X-rays is _____________
a) 1 mm to 700 nm
b) 400 nm to 1 nm
c) 1 nm to 0.001 nm
d) 0.1 m to 1 mm
View Answer

Answer: c
Explanation: X-ray lies beyond the UV region of the electromagnetic spectrum. Its wavelength range is from 1 nm to 0.001 nm. Beyond X-rays lies Gamma rays.

3. X-Rays are not used in _____________
a) Photographic film
b) Photocells
c) Geiger tubes
d) Ionization Chamber
View Answer

Answer: b
Explanation: X-rays are used in Photographic film, Geiger tubes, and Ionization chambers. For Photocells, visible light or Ultraviolet light is used.

4. X-rays possess electromagnetic character.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: X-ray is an electromagnetic wave. It lies in the electromagnetic spectrum. X-rays are not deflected by magnetic and electric fields.

5. X-rays are produced effectively electrons when they strike ____________
a) Dense metal anode
b) Dense Metal cathode
c) Fluorescent metal
d) Non-metal
View Answer

Answer: a
Explanation: In 1895, Wilhelm Roentgen observed that when high energy electrons strike the dense metal anode, some rays are emitted which have high penetrating power.
advertisement

6. The synchrotron radiation emitted is Polarized.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: When electrons are accelerated using synchrotron, radiation called synchrotron radiation is emitted. This radiation is polarized as the electric and magnetic fields of the photons all lie in the same direction.

7. The celestial source of X-ray is _______________
a) Stars
b) Quasars
c) Black Holes
d) Nebula
View Answer

Answer: c
Explanation: In close binary systems containing black holes or neutron stars, X-rays are created. In these systems, the more massive and compact stellar remnant strips material from its companion star to form a disk of extremely hot X-ray-emitting gas as it spirals inward.

8. Which of the following disease can be detected by X-Ray?
a) Bladder infection
b) Pneumonia
c) Diarrhea
d) Fever
View Answer

Answer: b
Explanation: After taking a chest x-ray test, pneumonia can be diagnosed. If there are white spots on the lungs, it means that the person has pneumonia.

9. X-ray crystallography uses which characteristic of light?
a) Polarization
b) Interference
c) Diffraction
d) Coherency
View Answer

Answer: c
Explanation: X-ray crystallography is used to identify the molecular and atomic structure of the crystal. The crystal diffracts the incident X-ray beam. By measuring the intensities and angle of these diffracted beams, the molecular structure of the crystal can be evaluated.
advertisement

10. Which phenomenon is shown by the given figure?
engineering-physics-questions-answers-x-rays-q10
a) X-ray scan
b) C.T. scan
c) X-ray crystallography
d) X-ray production
View Answer

Answer: c
Explanation: The given figure shows the procedure of X-ray crystallography. An X-ray beam is incident on a crystal, which causes it to diffract. Now, by observing the diffraction pattern, the molecular structure of the crystal can be identified.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Physics.

To practice all areas of Engineering Physics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn