Engineering Physics Questions and Answers – Gases

«
»

This set of Engineering Physics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Gases”.

1. Assertion: In the pressure-temperature phase diagram of water, the slope of the melting curve is found to be negative.
Reason: Ice contracts on melting to water.
a) Both assertion and reason are true and the reason is the correct explanation of the assertion
b) Both assertion and reason are true but the reason is not a correct explanation of the assertion
c) Assertion it true but the reason is false
d) Both assertion and reason are false
View Answer

Answer: b
Explanation: Both the assertion and reason are true but the reason is not the correct explanation of the assertion. The negative slope of the melting curve indicates that the melting point of ice decreases with the increase in pressure.
advertisement

2. At constant volume temperature is increases, then ___________
a) Collisions on walls will be less
b) Number of collisions per unit time will increase
c) Collisions will be in straight line
d) Collisions will not change
View Answer

Answer: b
Explanation: As the temperature increases, the average molecular velocity increases. This increases collisions frequency.

3. Gases at low temperature and high pressure show a large deviation from an ideal behaviour.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: At low temperature and high pressure, the intermolecular attractions become appreciable. Moreover, the volume occupied by the gas molecules cannot be neglected in comparison to the volume of the gas. Hence the real gases show large deviations from an ideal gas.

4. When an automobile travels for a long distance, the pressure in the gas?
a) Increases slightly
b) Decreases slightly
c) Remains the same
d) Decreases and then increases
View Answer

Answer: a
Explanation: Due to the friction between the tyres and the road, the tyres get heated. The temperature of the air inside the tyres increases. Consequently, the air pressure in the tyres increases slight.

5. A vessel contains one mole of O2 gas at a temperature T. The pressure of the gas is P. An identical vessel containing one hole of He gas at a temperature 2T has a pressure of?
a) P/8
b) P
c) 2P
d) 8P
View Answer

Answer:c
Explanation: PV = nRT or P=nRT/V
For same n, R and V, P is proportional to T
P2/P1 =T2/T1
Or
P2/P=2T/T or P2=2P.
advertisement

6. The average translational kinetic energy of O2 molecules (relative molar mass 32) at a particular temperature is 0.048eV. The translational kinetic energy of N2 molecules (relative molar mass) in eV at the same temperature is?
a) 0.0015
b) 0.003
c) 0.048
d) 0.768
View Answer

Answer: c
Explanation: Average translational kinetic energy of a molecule=3/2kT
It depends on temperature and not on molecular mass. Hence average translational kinetic energy for N2 will also be 0.048 eV.

7. A gas mixture consists of 2 moles of oxygen and 4 moles of argon at temperature T. Neglecting all vibrational modes, the total internal energy of the system is?
a) 4RT
b) 9RT
c) 11RT
d) 15RT
View Answer

Answer: c
Explanation: For two moles of diatomic nitrogen with no vibrational mode,
U1=2×5/2 RT=5RT
For four moles of monoatomic argon,
U2=4×3/2 RT=6RT
Therefore, U=U1+U2=11RT.

8. Surface the lake is at 2°C and depth of the lake is 20m. Find the temperature of the bottom of the lake?
a) 2°C
b) 3°C
c) 4°C
d) 552°C
View Answer

Answer: d
Explanation: P1/T1 =P2/T2
(1×105)/(273+2)=(hρg+1×105)/T2
(1×105)/275=(20×103×10+1×105)/T2
T2=275×3=825K=552℃.

9. The degree of freedom in case of a monoatomic gas is ___________
a) 1
b) 3
c) 5
d) 2
View Answer

Answer: b
Explanation: A monoatomic gas has 3 degrees of freedom due to a translator motion.
advertisement

10. The mean kinetic energy of one mole of gas per degree of freedom (on the basis of a kinetic theory of gases) is ___________
a) (1/2) kT
b) (3/2) kT
c) (3/2) RT
d) (1/2) RT
View Answer

Answer: d
Explanation: Mean kinetic energy per mole pf a gas per degree of freedom = (1/2) RT.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Physics.

To practice all areas of Engineering Physics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn