Engineering Physics Questions and Answers – Friction and Forces – 3

«
»

This set of Engineering Physics Interview Questions and Answers for Experienced people focuses on “Friction and Forces – 3”.

1. There is some water in a beaker placed on the pan of a spring balance. If we dip our finger in this water without touching the bottom of the beaker ___________
a) The reading will be the same
b) The reading will increase
c) The reading drops to zero
d) The beaker falls down
View Answer

Answer: b
Explanation: The water exerts upthrust on the finger and the finger will exert an equal force of reaction on the water in the downward direction. Thus the reading will increase.
advertisement

2. When a person walks on a rough surface, the frictional force exerted by the surface on the person is opposite to the direction of his motion.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: When a person walks, he pushes the ground backward with his foot. The tendency of the foot when it is in the contact of the earth is to move backward. Hence the force of friction acts in the forward direction.

3. Friction is a non-conservative force.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: When the direction of motion of a body reverses, the direction of friction is also reversed. Work has to be done against both during forward and return journey. So friction is non-conservative force.

4. A stone tied at the end of a string is whirled in a circle. When the string breaks, the stone ___________
a) Falls down vertically
b) Flies upwards
c) Takes a non-uniform path and falls to ground
d) Flies away tangentially
View Answer

Answer: d
Explanation: The instantaneous velocity of the stone moving round the circle is along the tangent to the circular path. When the string breaks, the centripetal force vanishes. Due to the inertia of motion, the stone flies away tangentially.
advertisement

5. A Bucket containing water is going in a vertical circle. The water ___________
a) Falls drop by drop
b) Falls all at once
c) Does not fall
d) Only upper half of the water is lost
View Answer

Answer: c
Explanation: For its revolution in a vertical cycle, water in the bucket needs centripetal force. The weight of the water due to which water can fall is used up in providing the necessary centripetal force and the water does not fall.

6. It is easier to catch a tennis ball than a cricket ball even when both are moving with the same velocity.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Due to the small mass of tennis ball, the momentum of the table tennis is much smaller than that of the cricket ball of same velocity. Less force is required to stop the table tennis ball than the cricket ball. Hence it is easy to catch the table tennis ball than the cricket ball.

7. The speed of driving a car safely depends on ___________
a) Capacity of the car
b) Fuel in the tank
c) Inflation of tyre
d) Headlight range
View Answer

Answer: d
Explanation: The driver has to stop the car before it reaches the obstacle. The retarding force acting on the car is constant. If, on applying brakes, the retardation in the car is a, then to stop the car within distance s, the speed v of the cars should be lesser than√2as. Thus the speed of the car depends on the range of the headlight.
advertisement

8. What is the magnitude of the net force acting a kite skilfully held stationary in the air?
a) Zero
b) Infinity
c) Constant
d) Cannot be predicted
View Answer

Answer: a
Explanation: As the kite is held stationary, the net force acting on it is zero. The force exerted by the air on the kite is balanced by the tension produced in the string.

9. The driver of a three wheeler with a speed of 36km/h sees a child in the middle of the road and brings his vehicle to rest in 4s just in time to save the child. What is the average retarding force on the vehicle? The mass of the three-wheeler is 400kg and the mass of the driver is 65kg.
a) 116.25 N
b) 2122 N
c) 1162.5 N
d) 212.2 N
View Answer

Answer: c
Explanation: u = 36km/h=10m/s, v = 0,
t = 4s, m = 400+65kg = 465kg
v=u+at; a = -2.5m/s2
Magnitude of the retarding force on the vehicle is
F = ma = 465×2.5 = 1162.5N.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Physics.

advertisement

To practice all areas of Engineering Physics for Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn