Engineering Physics Questions and Answers – Laws Governing Gravity

»

This set of Engineering Physics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Laws Governing Gravity”.

1. Which of the following is true about the universe?
a) It is an open system
b) It is a closed system
c) It is an isolated system
d) It is an international system
View Answer

Answer: c
Explanation: In spite of all the violent phenomenon occurring in this universe all the time, the total energy if the universe remains constant. The total energy remains constant only in an isolated system. Thus the universe is an example of an isolated system.
advertisement

2. Which of the following holds good in all natural processes?
a) The Doppler Effect
b) Newton’s law of gravitation
c) Electromagnetic law
d) Lenz’s law
View Answer

Answer: b
Explanation: It states that every body in the universe is attracted to every other body with a force directly proportional to the product of their masses and inversely proportional to the square of the distance between them. Hence it holds good in all natural processes.

3. Strong nuclear force is independent of charge.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Nuclear forces between a proton and proton, a neutron and neutron are nearly equally strong. This indicated that the strong nuclear force does not depend on the charge on the charge of the nucleons.
advertisement
advertisement

4. Which of the following leads to the law of conservation of energy?
a) Gravity
b) Isotropy
c) Nuclear force
d) Homogeneity of time
View Answer

Answer: d
Explanation: If we perform an experiment at a certain place today and repeat it after one yer at the same place, we obtain the same results. This symmetry of nature with respect to translation or displacement of time is called homogeneity of time and it leads to the law of conservation of energy.

5. Which of the following leads to the law of conservation of angular momentum?
a) Isotropy of space
b) Homogeneity of time
c) Nuclear force
d) Gravity
View Answer

Answer: a
Explanation: Law of nature takes the same form everywhere in the universe. That is there is no particular location in the universe. This symmetry of the laws of nature with respect to translation in space id called homogeneity of space and gives rise to the law of conservation of linear momentum.
Participate in Engineering Physics I Certification Contest of the Month Now!
advertisement

6. Which of the following is the SI unit of luminous intensity?
a) Sterdian
b) Radian
c) Mole
d) Candela
View Answer

Answer: d
Explanation: Candela is the SI unit of luminous intensity. One candela is the luminous intensity, in a given direction, of a source that emits monochromatic radiation of frequency 540×1012 hertz and that has a radiant intensity of 1/683 watt per sterdian in that direction.

7. Sterdian is the SI unit of which of the following?
a) Phase angle
b) Luminous intensity
c) Mass
d) Solid angle
View Answer

Answer: d
Explanation: Sterdian is defined as the solid angle subtended at the centre of a sphere by a surface of the sphere equal in area to that of a square, having each side equal to the radius of the sphere.
advertisement

8. How many light years are there in one metre?
a) 9.46×1015ly
b) 1.057×10-16ly
c) 1ly
d) 1×10-16ly
View Answer

Answer: b
Explanation: 1 light year = 9.46×1015m
1m = 1/(9.46×1015)ly = 1.057×10-16ly.

9. The radius of gold nucleus is 41.3fermi. Express its volume in m3.
a) 41.3×10-15 m3
b) 2.95×10-40 m3
c) 4.19 m3
d) 29.33 m3
View Answer

Answer: b
Explanation: Radius = 41.3 Fermi = 41.3×10-15m
V = 4/3 πr3 = 2.95×10-40 m3.
advertisement

10. Convert an acceleration of 2km/h2 into cm/s2.
a) 2×105 cm/s2
b) 0.0027 cm/s2
c) 0.0154 cm/s2
d) 0.055 cm/s2
View Answer

Answer: c
Explanation: a = 2 km/h2
a = 0.0154 cm/s2.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Physics.

To practice all areas of Engineering Physics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.