Engineering Physics Questions and Answers – Work Done

«
»

This set of Engineering Physics Assessment Questions and Answers focuses on “Work Done”.

1. A body can have energy without momentum.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: A body can have energy without momentum. There is internal energy in a body due to the thermal agitation of the particles of the body, while the vector sum if the momenta of the moving particle may be zero.
advertisement

2. A particle is acted upon by a force of a constant magnitude which is always perpendicular to the velocity of the particle. The motion of the particle takes place in a plane. It follows that ___________
a) Its velocity is constant and kinetic energy is constant
b) Its acceleration and velocity is constant
c) Its kinetic energy is constant and it moves in a circular path
d) Its acceleration is constant and it moves in a circular path
View Answer

Answer: c
Explanation: For a particle in uniform circular motion, the direction of both velocity and acceleration vectors change continuously but their magnitudes remain unchanged. The kinetic energy is not affected. Hence its kinetic energy is constant and it moves in a circular path.

3. An athlete in the Olympic game covers a distance of 100m in 10s. His kinetic energy can be estimated in the range?
a) 200J – 500J
b) 2×105J – 3×105J
c) 20000J – 50000J
d) 2000J – 5000J
View Answer

Answer: d
Explanation: Average speed of the athlete, v = s/t = 10m/s
Assuming the mass of the athlete to 60kg, his average kinetic energy would be
K = 1/2×60×102
K = 3000J.

4. A particle of mass 100g is thrown vertically upwards with a speed of 5m/s. The work done by the force of gravity during the time the particle goes up is ___________
a) 1.25J
b) 0.5J
c) -0.5J
d) -1.25J
View Answer

Answer: d
Explanation: Work done by the force of gravity = Loss in kinetic energy of the body
Work done by the force of gravity = 1/2 m(v2-u2) = 1/2×100/1000×(02-52)J
Work done by the force of gravity = -1.25J.
advertisement

5. Statement 1: Linear momentum of a system of particles is zero.
Statement 2: Kinetic energy of a system of particles is zero.
a) 1 does not imply 2 and 2 does not imply 1
b) 1 implies 2 but 2 does not imply 1
c) 1 does not imply 2 but 2 implies 1
d) 1 implies 2 and 2 implies 1
View Answer

Answer: c
Explanation: When the linear momentum of a system of particles is zero, the velocities of the individual particles may not be zero. The kinetic energy of the system of particles may be non-zero. Thus 1 does not imply 2. When the kinetic energy of the system of particles is zero, then the kinetic energy and hence the velocity of each particle is zero. Therefore the linear momentum of a system of particles is zero. Thus 2 imply 1.

6. A spherical ball of mass 20kg is stationary at the top of a hill of height 100m. It rolls down a smooth surface to the ground, then climbs up another hill of height 30m and finally rolls done to a horizontal base at a height of 20m above the ground. The velocity attained by the ball is ___________
a) 10m/s
b) 10√30m/s
c) 40m/s
d) 20m/s
View Answer

Answer: c
Explanation: Total energy at 100m height = Total energy at 20m height
mgh1= mgh2 + 1/2 mv2
v = √(2g(h1-h2)) = √(2×10×(100-20)) = 40m/s.

7. If mass-energy equivalence is taken into account when water is cooled to form ice, the mass of water should ___________
a) Increase
b) Remain unchanged
c) Decrease
d) First increase and then decrease
View Answer

Answer: a
Explanation: The heat energy possessed by water gets converted into mass when ice is formed. This increases the mass. Therefore when water is cooled to form ice, then mass of the water should increase.
advertisement

8. A body moves a distance of 10m under the action of force F = 10N. If the work done is 25 J, the angle which the force makes with the direction of motion is?
a) 0°
b) 30°
c) 60°
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: W = Fscosθ
25 = 10×10cos⁡θ
Cosθ = 1/4
θ = cos(-1) 1/4.

9. Two bodies of mass and 4m have equal kinetic energy. What is the ratio of their momentum?
a) 1:4
b) 1:2
c) 1:1
d) 2:1
View Answer

Answer: b
Explanation: p = √2mK
For same K, p1/p2 = √(m1/m2) = √(m/4m) = 1/2 = 1:2.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Physics.

advertisement

To practice all areas of Engineering Physics Assessment Questions, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn