Engineering Physics Questions and Answers – Conservation of Energy

«
»

This set of Engineering Physics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Conservation of Energy”.

1. The earth moving around the sun in a circular orbit is acted upon by a force and hence work must be done on the earth by the force.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The gravitational force is a conservative force. So the work done by the gravitational force over every complete orbit of the earth is zero.

2. A force can do no work on a body, yet the body can move under accelerated motion.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: When the force is perpendicular to the direction of motion, the force can do no work on a body even if it is under accelerated motion. The moon revolves around the earth under the centripetal force of attraction of the earth, but the earth does not work on the moon.

3. What sort of energy does flying bird posses?
a) Potential energy
b) Kinetic energy
c) Elastic energy
d) Both potential and kinetic energy
View Answer

Answer: d
Explanation: A flying bird possesses both kinetic and potential energies because it is at a certain height above the ground and moving with a certain velocity.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. When a spring is compressed or stretched, the potential energy of the spring ___________
a) Decreases
b) Stays constant
c) Increases
d) Becomes zero
View Answer

Answer: c
Explanation: The potential energy of a spring increases when it is compressed or stretched because work is done on it when it is compressed or stretched.

5. The water at the foot of the fall will be at a different temperature from that at the top.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: When water falls from a height, its potential energy is converted into kinetic energy and its velocity is maximum at the foot of the fall. The velocity is suddenly reduced to zero, and hence its kinetic energy gets converted into heat energy raising its temperature.

6. When the momentum of a body is doubled, its kinetic energy ___________
a) Remains the same
b) Drops to zero
c) Becomes four times its initial kinetic energy
d) Becomes ten times its kinetic energy
View Answer

Answer: a
Explanation: K = 1/2 mv2 = (mv)2/2 m = p2/2 m
K α p2
When the momentum of a body is doubled, its kinetic energy becomes four times the initial kinetic energy.

7. When the velocity of an aeroplane is doubled, the momentum ___________
a) Remains unchanged
b) Is conserved
c) Becomes zero
d) Increases uniformly
View Answer

Answer: b
Explanation: If velocity of the aeroplane is doubled, its momentum is also doubled. However, combined momentum of air and aeroplane is conserved. As the momentum of aeroplane increases, the momentum of air also increases by an equal amount in the opposite direction.
advertisement

8. What happens to the potential energy when one proton and one electron are brought close together?
a) The potential energy gets increased
b) The potential energy gets converted into kinetic energy
c) The potential energy gets remains the same
d) The potential energy gets decreased
View Answer

Answer: d
Explanation: The potential energy gets decreased when a proton and an electron are brought close because the work is done by the force of attraction between them.

9. In a thermal power station, coal is used for the generation of electricity. How energy changes from one form to another before it is transformed into electrical energy?
a) Heat energy->Mechanical energy->Electrical energy
b) Heat energy->Electrical energy->Mechanical energy
c) Mechanical energy->Heat energy->Electrical energy
d) Electrical energy->Heat energy->Mechanical energy
View Answer

Answer: a
Explanation: The heat energy produced due to combustion of coal converts water into steam. The heat energy of steam is converted into mechanical energy when it turns blades of a turbine. The mechanical energy so obtained is converted into electrical energy by the generators.
advertisement

10. A metal ball rebounds better than a rubber ball.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: When a rubber ball hits a massive object, it is distorted. A large amount of heat is generated in the ball by the rubbing of the rubber molecules against each other. This effect is essentially absent in hard material. So, a metal ball would lose less energy upon collision than would a rubber ball.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Physics.

To practice all areas of Engineering Physics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.