Engineering Physics Questions and Answers – Classification of Solids

«
»

This set of Engineering Physics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Classification of Solids”.

1. Which one of the following is the property of an ionic compound?
a) High melting and boiling points
b) Low melting and boiling points
c) Weak inter-atomic forces
d) Non conductors of electricity
View Answer

Answer: a
Explanation: Ionic compounds are very strong in nature. They require a lot of energy to break them. Therefore they have high melting and boiling points.
advertisement

2. When do ionic compounds conduct electricity?
a) In gaseous state
b) In solid state
c) When dissolved in water
d) They never conduct
View Answer

Answer: c
Explanation: Ionic compounds can conduct electricity only if their ions are free to move. Hence they behave as conductors when they are dissolved in water.

3. Which of the following covalent compounds conduct electricity?
a) Silica
b) Graphite
c) Diamond
d) Hydrogen chloride
View Answer

Answer: b
Explanation: Graphite is made up of carbon layer that can slide over each other. Like metals, the electrons are free to move. Whereas, the rest of the compounds are made up of carbon atoms held together tightly. Therefore, graphite is the covalent compound that conducts electricity.

4. Which of the following is a crystalline solid?
a) Anisotropic substances
b) Isotropic substances
c) Supercooled liquids
d) Amorphous solids
View Answer

Answer: a
Explanation: Crystalline solids are those in which atoms are arranged in an orderly fashion. They have directional properties and therefore are called anisotropic substances.

5. Why are the glasses of building milky?
a) Because of unwanted deposits
b) Because it becomes old
c) Because it is brittle
d) Because it changes in properties
View Answer

Answer: d
Explanation: Glasses of the building appear milky because it undergoes heating during the day and cooling during the night. Therefore it acquires some crystalline properties.
advertisement

6. Which of the following has body centered cubic structure?
a) Polonium
b) Copper
c) Nickel
d) Tungsten
View Answer

Answer: d
Explanation: In tungsten, atoms are arranged in all eight corners and has an additional atom in the centre satisfying the body centered cubic lattice condition.

7. What is the possible number of different types of lattices (3D)?
a) 4
b) 8
c) 14
d) 17
View Answer

Answer: c
Explanation: According to Bravis, there are only 14 possible ways of arranging points in space lattice from the 7 crystal systems such that, all the lattice points have exactly the same surrounding.

8. What is the lattice constant for FCC crystal having atomic radius 1.476 Å?
a) 1.476 Å
b) 4.1748 Å
c) 5.216 Å
d) 0
View Answer

Answer: b
Explanation: Radius=1.476 Å or 1.476 × 10-10 m
Lattice constant for FCC = 4r/√2
Lattice constant = 4.1748 Å.

9. The interplanar spacing of (220) planes of a FCC structure is 1.7458 Å. Calculate the lattice constant.
a) 4.983 Å
b) 2.458 Å
c) 0
d) 5.125 Å
View Answer

Answer: a
Explanation:
D = 1.7458 Å = 1.7458 × 10-10 m
h = 2; k = 2; l = 0
D=a/√(h2+k2+l2)
a = 4.983 Å.
advertisement

10. Iron has a BCC structure with atomic radius 0.123 Å. Find the lattice constant.
a) 0
b) 4.587 Å
c) 2.314 Å
d) 0.2840 Å
View Answer

Answer: d
Explanation: r = 0.123 Å
The lattice constant for BCC = 4r/√3
The lattice constant = 0.2840 Å.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Physics.

To practice all areas of Engineering Physics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn