Engineering Physics Questions and Answers – Tunnel Effect

«
»

This set of Engineering Physics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Tunnel Effect”.

1. The transmission based on tunnel effect is that of a plane wave through a ____________
a) Circular Barrier
b) Opaque Object
c) Rectangular Barrier
d) Infinitely small barrier
View Answer

Answer: c
Explanation: The transmission of a plane wave through a rectangular barrier is dependent on the tunnel effect. It is also called Rectangular potential barrier.
advertisement

2. he particle has a finite, non-zero, potential for the region ____________
a) x > 0
b) x < 0
c) 0 < X < a
d) x > a
View Answer

Answer: c
Explanation: The particle incident on the rectangular barrier has a finite and non-zero potential, when the particles lies between 0 and a.

3. In quantum mechanics, if the energy of the particle, E, is less than the energy required to enter a region, U, the particle is always reflected back.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In Quantum Mechanics, even if E < U, there is a chance that the particle might tunnel through it. This concept is different from the classical mechanics.

4. Tunnel effect is notably observed in the case of ____________
a) X-rays
b) Gamma rays
c) Alpha Particles
d) Beta Particles
View Answer

Answer: c
Explanation: The tunnel effect actually occurs, notably in the case of alpha particles emitted by certain radioactive nuclei. It has the energy of a few MeV.

5. The solution of Schrodinger wave equation for Tunnel effect is of the form ____________
a) Aeikx+ Beikx
b) Aeikx– Beikx
c) Aeikx+ Be-ikx
d) Aeikx– Be-ikx
View Answer

Answer: c
Explanation: When the Schrodinger Wave equation is solved for the particle undergoing tunnel effect, the general solution of wave function is of the form: Aeikx+ Be-ikx.
advertisement

6. The particle with wave function Aekx+ Be-kx represents ____________
a) Oscillating particle
b) Moving Particle
c) Probable Particle
d) No such wave function
View Answer

Answer: c
Explanation: The given wave function does not oscillate and does not represent a moving particle. Its probability density is not zero, so there is a finite probability of finding a particle within the barrier.

7. Tunnel effect happens during nuclear fusion in stars.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Tunnel effect plays an essential role in several physical phenomena, such as the nuclear fusion that occurs in main sequence stars like the Sun, tunnel diode, quantum computing, and in the scanning tunneling microscope.

8. Tunnel effect can be explained on the basis of ____________
a) Schrodinger’s Equation
b) Particle in a Box
c) Heisenberg’s uncertainty principle
d) De-Broglie Wavelength
View Answer

Answer: c
Explanation: The tunnel effect can be understood in terms of the uncertainty principle. Using it, we can say that the particle must be able to enter the barrier, and once inside it, has the possibility of continuing on.

9. The expression for Transmission probability is ____________
a) e-kL
b) e-2kL
c) ekL
d) e2kL
View Answer

Answer: b
Explanation: The transmission probability of a particle can be expressed as: e-2kL. It shows that the larger is L, smaller is the transmission probability.
advertisement

10. In which of the following regions is E<V?
engineering-physics-questions-answers-tunnel-effect-q10
a) A
b) B
c) C
d) None of the regions
View Answer

Answer: b
Explanation: In the given figure, the region B is the one where the energy of the particle, E, is less than the potential energy of the barrier. This is where the tunnel effect is observed.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Physics.

To practice all areas of Engineering Physics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn