Foundry Questions and Answers – Requirements of the Base Sand

«
»

This set of Foundry Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Requirements of the Base Sand”.

1. The Natural Sand needs only water to mix before making moulds.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The Natural sand is obtained from sources like deserts, lakes, riverside beds etc. It has a certain quantity of natural binders such as clay. The water (of about 5% to 8%) is mixed before making of the mould is necessary to make it easy for molding.
advertisement

2. Which of the following is not included in the Natural Sand?
a) Organic Matter
b) Water
c) Clay
d) Graphite
View Answer

Answer: d
Explanation: Natural Sand is usually imported from the banks of the water sources. Hence the water content, clay and organic matter are expected from the sand content. However, the chances of the Graphite content are minimal.

3. Synthetic Sand possess greater refractoriness.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The Synthetic sands contain uniform grain size. They acquire proper mold ability with less moisture. They have high permeability and hence greater refractoriness (above 3000oC).
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. ____________ sand has higher clay content than ordinary sand.
a) Silica Sand
b) Loam Sand
c) Illite
d) Limonite
View Answer

Answer: b
Explanation: Loam Sand us composed of Sand particles and very fine clay particles. It is found in the successful farming regions known for fertile land. As it is softer than ordinary sand, it has higher clay content.

5. Natural Sand contains 50% clay.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Natural Sand has binding materials in very less quantity. The Binding materials are to be externally added and the quantity required is less. Loam sand has 50% clay and is very softer than Natural Sand.
advertisement

6. ______________ requires less proportion of binders.
a) Natural Sand
b) Synthetic Sand
c) Loam Sand
d) Silica Sand
View Answer

Answer: b
Explanation: Synthetic Sands are made by adding binders. Synthetic Sand properties are enhanced by adding external chemical agents which technically lessens the proportion of binders.

7. Natural Sand is mixed with bentonite gets its properties improved and is called Synthetic Sand.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: When Natural sand is mixed with a binder such as Bentonite, the properties of the Natural Sand such as green strength, compressive strength is increased but it also retains its original properties. It becomes semi-synthetic sand.
advertisement

8. Synthetic Sand is formulated sand.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Synthetic sand consists of Natural Sand, Binder and Moisture. It is done in order to acquire certain desirable properties not possessed by natural sands. They are prepared using all these components. Hence it is called as the formulated sand.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Foundry and Forging.

advertisement

To practice all areas of Foundry and Forging, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.