Foundry Questions and Answers – Cupola Furnace

«
»

This set of Foundry Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Cupola Furnace”.

1. Cupola is the best example for __________ furnace.
a) Top open
b) Bottom open
c) Left open
d) Right open
View Answer

Answer: b
Explanation: In the cupola, after the melting operation is done, the bottom doors swing out of the way and thus the contents of cupola drop down through the opening (formed). Hence, the cupola furnace is the best example for the bottom open furnace.
advertisement

2. Air is supplied to cupola using ___________
a) Blowers
b) Coolers
c) Tuyeres
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The Tuyeres are the components in the cupola that extend through the steel shell and refractory wall to the combustion zone and supply air necessary for the combustion. Hence, the wind box that surrounds the cupola supplies the air evenly to all the tuyeres.

3. Cupola uses low grade coal as fuel.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The fuel that is used for cupola is generally a very high grade low-sulphur coke, anthracite coal or carbon briquettes. These fuels produce a large amount of smoke when used for combustion but produce the amount of heat required for working of the cupola.
advertisement
advertisement

4. The ratio of iron to coke fed in cupola is ___________
a) 6:10
b) 1:10
c) 10:1
d) 12:16
View Answer

Answer: d
Explanation: The coke has excellent burning properties and can be used to melt iron easily. Coke is always supplied in low quantities so that it can produce enough heat to melt the iron and the pollution making factor for the coke is relatively less.

5. Cupola can produce the metal of uniform quality.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The cupola can be made up of different sizes. The amount of metal given for melting is non-uniform. Usually, scrap is melted in a cupola. Scrap being of the non-uniform grade produces a metal of non-uniform quality.
advertisement

6. _________ tuyeres increase the melting efficiency.
a) Single
b) Double
c) Auxiliary
d) Blast
View Answer

Answer: c
Explanation: The tuyeres are responsible for the supply of air for combustion in the cupola. The tuyeres are always fitted in one or more number of rows. Auxiliary tuyeres being more efficient are fitted in the cupola to supply more air and increase melting efficiency.

7. The cupola has following as waste ____________
a) Slag
b) Iron
c) Coke
d) Slag, Iron and Coke
View Answer

Answer: d
Explanation: After the melted iron is removed from the cupola, the contents of the cupola that is the unburned coke, slag and partially melted iron is removed (which belonged to previous melting operation) and dumped. The material such as slag, iron and coke sticking to the side walls is chipped off.
advertisement

8. The refractory material is sticked inside the steel vessel using _______________
a) Binders
b) Blowers
c) Additives
d) Manual work
View Answer

Answer: b
Explanation: Once the eroded material is removed, the eroded refractory lining at the combustion zone is filled with the pneumatically operated gun which blows refractory patching mixture at sufficient velocity so that it sticks properly to the lining.

9. The air supplied to the cupola in measured quantities.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In cupola, the amount of iron input for melting is dependent on the size and the air required for combustion depends on the amount of metal. Usually, a track of supplied air is kept using the volume meter which measures the air supplied in the combustion chamber.
advertisement

10. The damaged patch of the cupola can be repaired.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The cupola furnace can be turned and tilted to a certain degree through which the basic operations can be performed. The materials which form the lining are eroded once the metal is removed from the cupola. Hence, it is necessary to replace them and due to freedom of movement it is possible to do so.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Foundry and Forging.

To practice all areas of Foundry and Forging, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.