Thermal Engineering Questions and Answers – Relationship Between Area, Velocity and Pressure in Nozzle Flow

«
»

This set of Thermal Engineering Interview Questions and Answers for Experienced people focuses on “Relationship Between Area, Velocity and Pressure in Nozzle Flow”.

1. Which of the following expressions correctly represents the relationship between cross-sectional area of a nozzle, fluid velocity and specific volume?
a) \(\frac{dA}{A}+\frac{dC}{C}=\frac{dv}{v} \)
b) \(\frac{dA}{A}-\frac{dC}{C}=\frac{dv}{v} \)
c) \(\frac{dA}{A}+\frac{dC}{C}+\frac{dv}{v}\) = 0
d) \(\frac{dA}{A}+\frac{dv}{v}=\frac{dC}{C} \)
View Answer

Answer: a
Explanation: The correct relationship between cross-sectional area, fluid velocity and specific volume is represented by the following equation –
\(\frac{dA}{A}+\frac{dC}{C}=\frac{dv}{v} \)
The nature of change (positive or negative) in any two parameters in the equation above predicts the nature of change in the third parameter.
advertisement

2. Which of the following expressions is correct? (P – fluid pressure, M- Mach number, A – cross-sectional area of nozzle/diffuser)
a) \(\frac{dA}{A}=\frac{1}{γ}\frac{dP}{P}\big\{\frac{M^2}{1-M^2} \big\} \)
b) \(\frac{dA}{A}=\frac{1}{γ}\frac{dP}{P}\big\{\frac{M^2-1}{M^2}\big\} \)
c) \(\frac{dA}{A}=\frac{1}{γ}\frac{dP}{P}\big\{\frac{1-M^2}{M^2} \big\} \)
d) \(\frac{1}{γ}\frac{dA}{A}=\frac{dP}{P}\big\{\frac{1-M^2}{M^2} \big\} \)
View Answer

Answer: c
Explanation: The correct expression relating the pressure, cross-sectional area of nozzle/diffuser and Mach number is –
\(\frac{dA}{A}=\frac{1}{γ} \frac{dP}{P}\big\{\frac{1-M^2}{M^2} \big\} \)
or
\(\frac{dA}{A}= \frac{1}{γ} \frac{dP}{P}{\frac{Cs^2}{C^2 -1}} \)
where, Cs – sonic velocity
C – fluid velocity

3. What is Mach number?
a) It is the ratio of sonic velocity of a fluid at N.T.P. to the local sonic velocity of the same fluid
b) It is the ratio of fluid velocity to sonic velocity of the same fluid at N.T.P.
c) It is the ratio of local sonic velocity to fluid velocity
d) It is the ratio of fluid velocity to local sonic velocity
View Answer

Answer: d
Explanation: Mach number is the ratio of fluid velocity to the local sonic velocity. It is the ratio of the same quantity and hence is dimensionless. The fluid velocity is called subsonic is Mach number is less than one and supersonic if the Mach number is greater than one.
advertisement
advertisement

4. In case of accelerated flow, when the pressure decreases along the flow direction and Mach number is less than one, it corresponds to _____
a) Convergent part of a nozzle
b) Divergent part of a nozzle
c) Throat of a nozzle
d) Convergent part of a diffuser
View Answer

Answer: a
Explanation: The flow is accelerated, hence it’s a nozzle. Since \(\frac{dP}{P}\) is negative and Mach number is less than one, for the following equation to hold –
\(\frac{dA}{A} = \frac{1}{γ} \frac{dP}{P} \big\{\frac{1-M^2}{M^2} \big\} \)
L.H.S should also be negative. This implies that \(\frac{dA}{A}\) should be negative, which corresponds to convergent part of the nozzle.

5. Which of the following statements regarding the Mach number is TRUE, when the fluid reaches the throat of a nozzle?
a) It becomes unity
b) It is less than one
c) It is greater than one
d) Mach number is not defined at throat of a nozzle
View Answer

Answer: a
Explanation: At the throat of the nozzle, there is no change in cross-sectional are of the nozzle i.e. \(\frac{dA}{A}\)=0. Therefore, from the following equation –
\(\frac{dA}{A}=\frac{1}{γ} \frac{dP}{P} \big\{\frac{1-M^2}{M^2} \big\} \)
It is evident that the R.H.S. should also be zero. This implies that the Mach number must be one. The fluid velocity attains the value of local sonic velocity at the throat.
advertisement

6. Which of the following conditions corresponds to divergent part of a nozzle?
a) M < 1 and \(\frac{dP}{P}\) > 0
b) M < 1 and \(\frac{dP}{P}\) < 0
c) M > 1 and \(\frac{dP}{P}\) < 0
d) M > 1 and \(\frac{dP}{P}\) > 0
View Answer

Answer: c
Explanation: Consider the following equation –
\(\frac{dA}{A}=\frac{1}{γ}\frac{dP}{P} \big\{\frac{1-M^2}{M^2} \big\} \)
For a nozzle \(\frac{dP}{P}\)<0, and for divergent part, \(\frac{dA}{A}\)>0. For the above equation to hold M > 1.
Therefore, M > 1 and \(\frac{dP}{P}\) < 0 is the correct answer.

7. A decelerated flow, having fluid velocity greater than the local sonic velocity corresponds to _____
a) Convergent part of a nozzle
b) Divergent part of a nozzle
c) Convergent part of a diffuser
d) Divergent part of a diffuser
View Answer

Answer: c
Explanation: For a diffuser, \(\frac{dP}{P}\)>0. It is given that fluid velocity is greater than the local sonic velocity i.e. M > 1. Therefore, according to the following equation –
\(\frac{dA}{A}=\frac{1}{γ}\frac{dP}{P} \big\{\frac{1-M^2}{M^2} \big\} \)
advertisement

8. Which of the following conditions correspond to divergent type diffuser?
a) M < 1 and \(\frac{dA}{A}\)>0
b) M < 1 and \(\frac{dA}{A}\)>0
c) M < 1 and \(\frac{dA}{A}\)<0
d) M > 1 and \(\frac{dA}{A}\)<0
View Answer

Answer: a
Explanation: Diffuser promotes decelerated flow, \frac{dP}{P}>0. Consider the following equation –
\(\frac{dA}{A}=\frac{1}{γ}\frac{dP}{P} \big\{\frac{1-M^2}{M^2} \big\} \)
For the divergent part, \frac{dA}{A}>0. For the above equation to hold under the listed conditions, the Mach number must be less than one. Hence, M < 1 and \(\frac{dA}{A}\)>0 is the correct answer.

9. The purpose of a steam injector is to force water into the boiler under pressure.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: A steam injector is used to force water into the boiler under pressure. It employees the principle of steam nozzles. It makes use of the kinetic energy of a steam jet for increasing the pressure and velocity of a corresponding amount of water.
advertisement

10. Air at 18 bar and 100°C enters a convergent nozzle. Assume the flow to be isentropic and calculate the sonic velocity. Take adiabatic index equal to 1.4.
a) 353.40 m/s
b) 321.56 m/s
c) 360.87 m/s
d) 400.32 m/s
View Answer

Answer: a
Explanation: P = 18 bar, T = 100°C or 373 K, γ = 1.4
Critical pressure, P* = P\((\frac{2}{γ+1})^\frac{γ}{γ-1}\) = 18\((\frac{2}{1.4+1})^\frac{1.4}{1.4-1}\) = 9.51 bar
T1 = T\((\frac{P*}{P})^\frac{γ-1}{γ}\) = (373)\((\frac{9.51}{18})^\frac{1.4-1}{1.4}\) = 310.83 K
Sonic velocity, Cs = \(\sqrt{γR(T_1)} = \sqrt{1.4*287*310.83}\) = 353.40 m/s.

11. Air enters a frictionless adiabatic horizontal nozzle at 12 bar and 167°C with inlet velocity 50 m/s and leaves at 3 bar. Take adiabatic index equal to 1.4 and cp = 1.005 kJ/kg-K.
a) 654.78 m/s
b) 321.75 m/s
c) 552.45 m/s
d) 456.87 m/s
View Answer

Answer: c
Explanation: P1 = 13 bar, T1 = 167°C or 440 K, C1 = 50 m/s, P2 = 3 bar, cp = 1.005 kJ/kg-K, γ = 1.4
We know that, T2 = T1 \((\frac{P_2}{P_1})^\frac{γ-1}{γ}\) = 440 \((\frac{3}{13})^\frac{1.4-1}{1.4}\) = 289.40 K
Applying the energy equation at inlet and outlet of the nozzle, we get
m[h1+\(\frac{c_1^2}{2}\)+Z1*g]+Q=m[h2+\(\frac{c_2^2}{2}\)+Z2*g]+W
Q = 0, W = 0, Z1 = Z2
h1+\(\frac{c_1^2}{2}\)=h2+\(\frac{c_2^2}{2}\)
c22=2(h1-h2)+c12
C2 = \(\sqrt{2(h_1-h_2)+c_1^2} \)
C2 = \(\sqrt{2c_p(T_1-T_2)+c_1^2} \)
C2 = \(\sqrt{2*1.005*10^3 (440-289.40)+50^2} \)
C2 = 552.45 m/s.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Thermal Engineering

To practice all areas of Thermal Engineering for Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter