Thermal Engineering Questions and Answers – Availability and Irreversibility

«
»

This set of Thermal Engineering Questions and Answers for Aptitude test focuses on “Availability and Irreversibility”.

1. Availability function (∅) is given by ______
a) U-p0V-T0S
b) U+p0V-T0S
c) –U+p0V-T0S
d) p0V-T0S
View Answer

Answer: b
Explanation: Wmax = ∅1-∅0 is known as availability of closed system at state 1. Where ∅1 availability function at state 1 and ∅0 is the availability function of dead state. The availability function is defined as ∅ = U+p0V-T0S
advertisement

2. What is the lowest temperature at which heat rejection can takes place?
a) 100°C
b) 0K
c) 273K
d) Temperature equal to surrounding
View Answer

Answer: d
Explanation: The lowest temperature at which heat rejection can takes place is equal to the temperature of surrounding. Efficiency will be maximum if heat rejection takes place at temperature of surrounding.

3. Gibbs function is given by _____
a) G = H – TS
b) G = pV – TS
c) G = U – pV
d) G = U + pV
View Answer

Answer: a
Explanation: Gibbs function is given by G = H – TS. Also it is given by G =U +pV -TS
advertisement
advertisement

4. What is the part of heat energy which is converted into mechanical work which reduce system in state of equilibrium?
a) Available energy
b) Electrical energy
c) Unavailable energy
d) Hydraulic energy
View Answer

Answer: a
Explanation: Available energy is the part of heat energy which is converted into mechanical work. It is converted by ideal processes which reduce system in state of equilibrium.

5. The _________ obtainable from a certain heat input in a cyclic heat engine is called _________
a) Maximum work, unavailable energy
b) Maximum work, available energy
c) Minimum work, available energy
d) Minimum work, unavailable energy
View Answer

Answer: b
Explanation: The maximum work obtainable from a certain heat input in a cyclic heat engine is called available energy. Available energy is the part of heat energy which is converted into mechanical work.
advertisement

6. What is the part of heat energy which cannot be converted into mechanical work which reduce system in state of equilibrium?
a) Available energy
b) Electrical energy
c) Unavailable energy
d) Hydraulic energy
View Answer

Answer: c
Explanation: Unavailable energy is the part of heat energy which cannot be converted into mechanical work. It cannot be converted even by ideal processes which reduce system in state of equilibrium.

7. The _________ has to be rejected by any cyclic heat engine is called _________
a) Maximum energy, unavailable energy
b) Maximum energy, available energy
c) Minimum energy, available energy
d) Minimum energy, unavailable energy
View Answer

Answer: d
Explanation: The minimum energy that has to be rejected by any cyclic heat engine is called unavailable energy. Unavailable energy is the part of heat energy which cannot be converted into mechanical work.
advertisement

8. The difference between idealized reversible work and actual work done by the system is called _____
a) Reversibility
b) Irreversibility
c) Gain in available energy
d) Decrease in unavailable energy
View Answer

Answer: b
Explanation: The difference between idealized reversible work and actual work done by the system is called irreversibility of the process. Irreversibility = loss in available energy = increase in unavailable energy.

9. Availability is also known as __________
a) Exergy
b) Ronthalpy
c) Enthalpy
d) Entropy
View Answer

Answer: a
Explanation: The maximum work obtainable from a certain heat input in a cyclic heat engine is called available energy. Availability is also known as exergy.
advertisement

10. Which of the following statements applicable to a perfect gas will also be true for an irreversible process?
a) dQ = dU + pdV
b) dQ = du – pdV
c) Tds = dU + pdV
d) Tds = du – pdV
View Answer

Answer: c
Explanation: Tds = dU + pdV
All are properties thus it is applicable for reversible as well as irreversible process.

11. Which of the following statement is correct?
a) Available energy is generally conserved
b) Available energy is maximum theoretical work obtainable
c) Available energy can either be negative or positive
d) Available energy is minimum theoretical work obtainable
View Answer

Answer: b
Explanation: The maximum work obtainable from a certain heat input in a cyclic heat engine is called available energy. Available energy is the part of heat energy which is converted into mechanical work.

12. When system undergoes a process such that ∫dQ/T = 0 and ∆S>0, the process is ______
a) Irreversible adiabatic
b) Reversible adiabatic
c) Isothermal
d) Isobaric
View Answer

Answer: a
Explanation: ∆S more than zero which implies irreversible process. ∫dQ/T = 0 is adiabatic.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Thermal Engineering

To practice all areas of Thermal Engineering for Aptitude test, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter