Refrigeration Questions and Answers – Coefficient of Performance of Refrigeration – 2

«
»

This set of Refrigeration Questions and Answers for Freshers focuses on “Coefficient of Performance of Refrigeration – 2”.

1. Efficiency of the Refrigerator is _________ to the C.O.P of refrigerator.
a) inversely proportional
b) equal
c) independent
d) directly proportional
View Answer

Answer: c
Explanation: Efficiency is the ratio of work done to heat supplied, whereas C.O.P is the ratio of Refrigeration effect to work done. Hence it is totally independent quantity.

advertisement

2. What is the C.O.P. of a refrigeration system if the work input is 40 KJ/kg and work output is 80 KJ/kg and refrigeration effect produced is 130 KJ/kg of refrigerant flowing.
a) 3.00
b) 3.25
c) 2.25
d) 3.75
View Answer

Answer: b
Explanation: C.O.P. = \(\frac{Refrigeration \,effect}{Work \,Done \,(Output-Input)}\)
= \(\frac{130}{80-40}\)
= 3.25 (unit less).

3. Find the Relative C.O.P. of a refrigeration system if the work input is 100 KJ/kg and refrigeration effect produced is 250 KJ/kg of refrigerant flowing. Also Theoretical C.O.P. is 3.
a) 0.65
b) 0.80
c) 0.83
d) 0.91
View Answer

Answer: c
Explanation: Actual C.O.P. = \(\frac{Refrigeration \,effect}{Work \,Done}\)
= \(\frac{250}{100}\)
= 2.5 (unit less)
Relative C.O.P. = \(\frac{Actual \,C.O.P.}{Theoretical \,C.O.P.}\)
= \(\frac{2.5}{3}\) = 0.833 i.e. = 83.3 %.
advertisement
advertisement

4. If a condenser and evaporator temperatures are 225 K and 100 K respectively, then reverse Carnot C.O.P is _________
a) 0.5
b) 1.5
c) 1.25
d) 1.75
View Answer

Answer: c
Explanation: Reverse Carnot C.O.P. = \(\frac{t2-t1}{t1}\)
= \(\frac{225-100}{100}\)
= 1.25.

5. If a condenser and evaporator temperatures are 312 K and X K respectively, and C.O.P. is given as 5 then find the value of X.
a) 52
b) 65
c) 78
d) 82
View Answer

Answer: a
Explanation: Reverse Carnot C.O.P. = \(\frac{t2-t1}{t1}\)
5 = \(\frac{312-X}{X}\)
6X = 312
X = 52 K.
advertisement

6. The C.O.P for reverse Carnot refrigerator is 6. The ratio of lowest temperature to highest temperature will be _____
a) twice
b) three times
c) four times
d) seven times
View Answer

Answer: d
Explanation: Reverse Carnot C.O.P. = \(\frac{t2-t1}{t1}\)
6 = \(\frac{X-Y}{Y}\)
6 = \(\frac{X}{Y}\) – 1
Thus, \(\frac{X}{Y}\) = 7 i.e. X=7Y i.e. Higher temperature = 7 times Lower temperature.

7. In general the ratio of lowest to highest temperature with respect to C.O.P. can be denoted by _________
a) C.O.P + 1 = Ratio of temperature
b) C.O.P/2 = Ratio of temperature
c) C.O.P + 4 = Ratio of temperature
d) C.O.P + 2 = Ratio of temperature
View Answer

Answer: a
Explanation: In general, the ratio of lowest to highest temperature, say \(\frac{X-Y}{Y}\) = C.O.P. Hence, \(\frac{X}{Y}\) – 1 = C.O.P. i.e. \(\frac{X}{Y}\) = C.O.P + 1.
advertisement

8. The C.O.P for reverse Carnot refrigerator is 2. The ratio of highest temperature to lowest temperature will be _____
a) 4 times
b) 3 times
c) 1/2 times
d) 1/3 times
View Answer

Answer: d
Explanation: Reverse Carnot C.O.P. = \(\frac{t2-t1}{t1}\)
2 = \(\frac{X-Y}{Y}\)
2 = \(\frac{X}{Y}\) – 1
Thus, \(\frac{X}{Y}\) = 3 i.e. X=3Y i.e. Lowest temperature = \(\frac{1}{3}\) times Highest temperature.

9. The C.O.P of a reverse Carnot cycle doesn’t depend on which of the following?
a) Moisture
b) Evaporator temperature
c) Condenser temperature
d) Work done
View Answer

Answer: a
Explanation: C.O.P for a reverse Carnot depends directly on the difference of Evaporator and Condenser temperature, and inversely on the Work done.

advertisement

10. If a condenser and evaporator temperatures are ‘X’ K and 100 K respectively, and reverse Carnot C.O.P is 2.5 then find out the ‘X’.
a) 100 K
b) 150 K
c) 350 K
d) 200 K
View Answer

Answer: c
Explanation: Reverse Carnot C.O.P. = \(\frac{t2-t1}{t1}\)
2.5 = \(\frac{X-100}{100}\)
X = 350 K.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Refrigeration & Air Conditioning.

To practice all areas of Refrigeration for Freshers, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter