Fluid Mechanics Questions and Answers – Thermodynamic Relations

This set of Fluid Mechanics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Thermodynamic Relations”.

1. The symbol of Helmholtz free energy is_________
a) A
b) H
c) B
d) E
View Answer

Answer: a
Explanation: Helmholtz free energy is defined as the thermodynamic potential that measures the useful work obtained from a closed thermodynamic system. It is done at a constant volume and temperature. IUPAC name is ‘A’.

2. Which among the following is the formula for Helmholtz free energy?
a) U+TS
b) U+TV
c) U-TS
d) UTV
View Answer

Answer: c
Explanation: Helmholtz free energy is defined as the thermodynamic potential that measures the useful work obtained from a closed thermodynamic system. It is done at a constant volume and temperature. IUPAC name is ‘A’. (A= U-TS).

3. What is the unit of Helmholtz free energy?
a) Kelvin
b) Joule
c) Kilowatt
d) Newton
View Answer

Answer: b
Explanation: Helmholtz free energy is defined as the thermodynamic potential that measures the useful work obtained from a closed thermodynamic system. The SI unit of Helmholtz free energy is Joule.
advertisement
advertisement

4. What is the symbol for Gibbs free energy?
a) A
b) H
c) G
d) E
View Answer

Answer: c
Explanation: Gibbs free energy is defined as the thermodynamic potential that is used to calculate the maximum amount of reversible work. It takes place at a constant pressure and temperature. The IUPAC name for Gibbs free energy is ‘G’.

5. Gibbs free energy is also known as______
a) Free energy
b) Free entropy
c) Free enthalpy
d) Free motion
View Answer

Answer: c
Explanation: Gibbs free energy is defined as the thermodynamic potential that is used to calculate the maximum amount of reversible work. Gibbs free energy is also known as free enthalpy. It takes place at a constant pressure and temperature.

6. What is the unit of Gibbs free energy?
a) Kelvin
b) Joule
c) Kilowatt
d) Newton
View Answer

Answer: b
Explanation: Gibbs free energy is defined as the thermodynamic potential that is used to calculate the maximum amount of reversible work. It takes place at a constant pressure and temperature. The SI unit is Joule.

7. Which among the following is the formula for Gibbs free energy?
a) H-T∆S
b) H-T
c) T∆S
d) H-S
View Answer

Answer: a
Explanation: Gibbs free energy is defined as the thermodynamic potential that is used to calculate the maximum amount of reversible work. It takes place at constant temperature and pressure. It is given by H-T∆S.
advertisement

8. All the energy relations satisfy the mathematical condition in thermodynamics.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: All the thermodynamic energy relations satisfy the mathematical condition of being a set of continuous variables. They are a function of state variables themselves.

9. The performance of a flow device is expressed in terms of _________
a) Adiabatic efficiency
b) Isentropic efficiency
c) Thermal efficiency
d) Mechanical efficiency
View Answer

Answer: b
Explanation: The performance of a flow device is expressed in terms of its isentropic efficiency. The actual performance of the device is compared with that of its isentropic device. It happens at the same inlet and exit conditions.
advertisement

10. Isentropic efficiency is defined as ________
a) The power output of actual turbine/ power output if the turbine were isentropic
b) The power input of actual turbine/ power output if the turbine were isentropic
c) The power output of actual turbine/ power output if the turbine were adiabatic
d) The power output of actual turbine/ power output if the turbine were polytropic
View Answer

Answer: a
Explanation: The performance of a flow device is expressed in terms of its isentropic efficiency. The actual performance of the device is compared with that of its isentropic device. It happens at the same inlet and exit conditions.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Fluid Mechanics.

To practice all areas of Fluid Mechanics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.