Thermal Engineering Questions and Answers – Boiler Accessories – 2

«
»

This set of Thermal Engineering Interview Questions and Answers for freshers focuses on “Boiler Accessories – 2”.

1. Convective superheater is placed in the furnace and it receives heat from the burning fuel through radiation.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Convective superheaters receive heat from flue gases. Radiant superheaters are placed in the furnace. The wall tubes of radiant superheater receive heat from the burning fuel through radiant process. Radiant superheaters are usually used where the steam is to be raised to a high superheat temperature.
advertisement

2. Steam separator reduces the wetness of the steam before it enters the engine or turbine.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The function of a steam separator is to reduce the wetness of the steam by removing the water particles from the steam before it enters the steam turbine or engine. It is installed on the main pipe delivering the steam as close as possible to the engine.

3. Which of the following is NOT a valid type of steam separator?
a) Baffle (Impact) type
b) Tubular type
c) Reverse current type
d) Centrifugal type
View Answer

Answer: b
Explanation: On the basis of principle of operation steam separators are classified into baffle or impact type, reverse current type and centrifugal type. There is a loss of heat in the steam pipe after the steam leaves the boiler which produces wetness. This wetness could damage the turbine or engine. Steam separator is installed close to the engine to remove the water particles and reduce the wetness of the steam.
advertisement
advertisement

4. What is the function of a steam trap?
a) It is used to store stem once the generation is complete
b) It prevents the leakage of steam from the boiler
c) It is used to increase the temperature of the steam
d) It captures the condensed steam from steam pipes and steam separators
View Answer

Answer: d
Explanation: Steam trap captures the condensed steam from the steam pipes, steam jackets and steam separators. It doesn’t allow steam to escape. Removal of condensed steam is important because wetness could damage the engine or turbine.

5. Which of the following statement about convective superheater is TRUE?
a) It is located in the furnace
b) It absorbs heat from the burning fuel through radiant process
c) It absorbs heat from the flue gases
d) It is used where very high superheat temperature is required
View Answer

Answer: c
Explanation: Convective superheaters utilize the heat from flue gases. It is radiant superheater that is located in the furnace and it absorbs heat from the burning fuel through radiant process. Radiant superheaters are generally used when a high superheat temperature is required.
advertisement

6. Which of the following is NOT a valid type of air preheater?
a) Tubular type
b) Plate type
c) Temperature type
d) Storage type
View Answer

Answer: c
Explanation: There are three types of air preheater – tubular type, storage type and plate type. There is no such category as temperature type. In tubular type air preheaters, the hot gases after leaving the boiler travel through inside of the tubes in a direction opposite to that of air and transfer some part of their heat to the air. In case of plate type air preheaters, the air absorbs the heat from the flue gases rushing through the heater at high velocity on the opposite side of the plate.

7. The degree of preheating does not depend on _____
a) type of fuel
b) initial temperature of air
c) type of fuel burning equipment
d) boiler and furnace ratings
View Answer

Answer: b
Explanation: The degree of preheating doesn’t depend on initial temperature of air. It depends on type of fuel, type of fuel burning equipment and ratings at which boiler and furnace are operated. An air preheater increases the temperature of the air being supplied to the furnace for better combustion.
advertisement

8. Which of the following statements about air preheaters is FALSE?
a) It increases the temperature of air being supplied to the furnace
b) Storage type air preheaters cannot be used in larger plants
c) The temperature of the hot gases released through the chimney is kept minimum
d) It facilitates the burning of fuel
View Answer

Answer: b
Explanation: The temperature of the hot gases released into the atmosphere through the chimney is kept minimum for loss of heat. Storage type air preheaters are widely used in larger plants. An air preheater increases the temperature of the air being supplied to the furnace. It smoothens the burning of fuel and helps in combustion process.

9. What is the function of a superheater?
a) It increases the temperature of the air being supplied to furnace
b) It increases the temperature of steam above saturation temperature
c) It increases the temperature of feed water
d) It increases the temperature of the flue gases leaving the furnace
View Answer

Answer: b
Explanation: The function of a superheater is to increase the temperature of steam leaving the boiler above saturation temperature. Economiser increases the temperature of the feed water being supplied to the boiler. Air preheater increases the temperature of the air being supplied to the furnace.
advertisement

10. Which of the following statements about superheaters is TRUE?
a) Condensation losses in the cylinders and steam pipes are reduced
b) Turbine erosion is avoided
c) Increases efficiency of the steam plant
d) Steam consumption of the engine is increased
View Answer

Answer: d
Explanation: Superheater reduces the steam consumption of the engine or turbine. It eliminates turbine erosion. It also reduces the losses due to condensation in the steam pipes and cylinders. Superheater being a boiler accessory increases the efficiency of the steam plant.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Thermal Engineering

To practice all areas of Thermal Engineering for Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter