Chemical Process Calculation Questions and Answers – Psychrometric chart – II

«
»

This set of Chemical Process Calculation Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Psychrometric chart – II”.

The psychrometric chart shows specific point or curve or a line
1-10. The above given psychrometric chart has been marked with several points from 1-9. Each point represent some specific point or curve or a line.
1. Point 1 represents?
a) % Relative humidity curve
b) 100% Relative humidity
c) Wet bulb line
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Point 1 represents the % Relative humidity curve
Explanation: point 1 represents the % Relative humidity curve.
advertisement

2. Point 2 represents?
a) Specific humid volume
b) Specific enthalpy values
c) Adiabatic cooling line
d) Relative humidity curve
View Answer

Answer: c
Explanation: Point 2 represents the Adiabatic cooling line.

3. Point 3 represents?
a) Specific humid volume
b) Specific enthalpy values
c) Adiabatic cooling line
d) Relative humidity curve
View Answer

Answer: b
Explanation: Point 3 represents the Specific enthalpy values.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Point 4 represents?
a) Specific humid volume
b) Specific enthalpy values
c) Adiabatic cooling line
d) Relative humidity curve
View Answer

Answer: a
Explanation: Point 4 represents the Specific humid volume.

5. Point 5 represents?
a) Dew point temperature
b) Dry bulb temperature
c) Wet bulb temperature
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Point 5 represents the dry bulb temperature.
advertisement

6. Point 6 represents?
a) Dew point temperature
b) Dry bulb temperature
c) Wet bulb temperature
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Point 6 represents the wet bulb temperature.

7. Point 7 represents?
a) Dew point temperature
b) Dry bulb temperature
c) Wet bulb temperature
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Point 7 represents the dew point temperature.
advertisement

8. Point 8 represents?
a) % Relative humidity curve
b) 100% Relative humidity
c) Wet bulb line
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Point 8 represents 100% Relative humidity.

9. Point 9 represents?
a) Dry point
b) Wet point
c) Dew point
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Point 9 represents dew point.
advertisement

10. Adiabatic cooling lines which are the same (for water vapour only) as the wet bulb or psychrometric line.
The above given statement is
a) True
b) False
c) Depends on wet and dry bulb temperature
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Adiabatic cooling lines which are the same (for water vapour only) as the wet bulb or psychrometric line.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemical Process Calculation.
To practice all areas of Chemical Process Calculation, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.