Thermal Engineering Questions and Answers – Internal Combustion Engines – Heat Engines

«
»

This set of Thermal Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Internal Combustion Engines – Heat Engines”.

1. A heat engine is a device which transforms the _________ of a fuel into thermal energy.
a) Electrical energy
b) Chemical energy
c) Mechanical energy
d) Solar Energy
View Answer

Answer: b
Explanation: Chemical energy is produce in a fuel due to chemical reaction. This chemical energy is converted into thermal energy by means of a heat engine.
advertisement

2. Which of the following is not an external combustion engine?
a) Steam engine
b) Steam turbine
c) Wankel engine
d) Stirling engine
View Answer

Answer: c
Explanation: Steam engine, steam turbine, closed cycle steam turbine and Stirling engine are examples of external combustion engine. Wankel engine is an example of internal combustion engine.

3. Which of the following internal combustion engine have reciprocating mechanism?
a) Wankel engine
b) Jet engine
c) Rocket
d) Diesel engine
View Answer

Answer: d
Explanation: Diesel engine works on the reciprocating mechanism. Wankel engine and jet engine works on rotary mechanism while rocket has no mechanism.
advertisement
advertisement

4. The thermal energy transformed by heat engine is used to produce _________
a) Thermal work
b) Electrical work
c) Laser action
d) Mechanical work
View Answer

Answer: d
Explanation: Mechanical work is produce from thermal energy. Thermal energy is transforms from chemical energy of a fuel by a heat engine.

5. Which of the following engine works on rotary mechanism?
a) Steam engine
b) Steam turbine
c) Stirling engine
d) Diesel engine
View Answer

Answer: b
Explanation: Steam engine, Stirling engine and diesel engine works on reciprocating mechanism while steam engine works on rotary mechanism.
advertisement

6. Which of the following is not principal use of Stirling engine?
a) Locomotive
b) Power in space
c) Experimental
d) Vehicles
View Answer

Answer: a
Explanation: The principal uses of Stirling engine are experimental, power in space and vehicles. Locomotive is principal use of steam engine and diesel engine.

7. What are the principal uses of gas engine?
a) Missiles and aircraft
b) Electrical power and aircraft
c) Industrial and electrical power
d) Marine and locomotive
View Answer

Answer: c
Explanation: The principal uses of gas engine are industrial and electrical power. Marine, locomotive and electrical power is principal uses of diesel engine. Missiles are principal use of rocket engine.
advertisement

8. The earliest internal combustion engine is credited to ___________
a) Frenchman Lenior
b) Brayton
c) Atkinson
d) Christian Huygens
View Answer

Answer: d
Explanation: The earliest internal combustion Huygens gun power engine is credited to Christian Huygens in the year 1680.

9. Theoretically the efficiency of ideal otto cycle is equal to ___________
a) Diesel cycle
b) Brayton cycle
c) Dual cycle
d) Stirling cycle
View Answer

Answer: b
Explanation: The theoretical efficiency of ideal otto cycle is same as Brayton cycle because brayton cycle is actually improvised otto cycle.
advertisement

10. Which of the following heat engine part is manufactured by method of forging?
a) Crankcase
b) Bearing
c) Crankshaft
d) Piston rings
View Answer

Answer: c
Explanation: Crankcase, bearing and piston rings are the parts of heat engine manufactured by the process of casting whereas crankshaft is the manufactured by the process of forging.

11. What material is used to manufacture bearing?
a) Cast iron
b) Aluminum alloy
c) White metal
d) Silicon
View Answer

Answer: c
Explanation: White metal and leaded bronze materials are used to manufacture bearings in heat engine. Cast iron, aluminum alloy and silicon are used to manufacture cylinder, piston, piston rings and crankcase.

12. Internal combustion engine works based on rotary mechanism is __________
a) Petrol engine
b) Jet engine
c) Diesel engine
d) Gas engine
View Answer

Answer: b
Explanation: Petrol engine, diesel engine and gas engine are based on reciprocating mechanism but jet engine is based on rotary mechanism.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Thermal Engineering

To practice all areas of Thermal Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter