Heat Transfer Operations Questions and Answers – Types of Condensers

«
»

This set of Heat Transfer Operations Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Types of Condensers”.

1. What is the name of the following condenser setup?
The given figure is packed column been in free state
a) Spray Condenser
b) Packed Column
c) Baffled Column
d) Fluidised column
View Answer

Answer: b
Explanation: The bed is stable and at a low height, hence the given figure is packed column. If it had been in free state, it would have been a fluidised column.
advertisement

2. What is the name of the following condenser setup?
The name of the following condenser setup is Tube side Condenser
a) Spray Condenser
b) Tube side Condenser
c) Baffled Column
d) Fluidised column
View Answer

Answer: b
Explanation: The tube side condenser is a special condenser in which the coolant flows in the shell and the condensation in the tubes, hence the name tube side condenser. It cannot usually handle high pressure drops.

3. What is the name of the following condenser setup?
The name of the following condenser setup is Sparged tube column
a) Spray Condenser
b) Tube side Condenser
c) Baffled Column
d) Sparged tube column
View Answer

Answer: d
Explanation: The sparged tube condenser consists of a perforated tube/ pipe with holes for injecting bubbles of vapour into a pool of liquid. The condensate being immiscible float at the top of the coolant, or maybe the coolant is the same material as the vapour.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. What is the name of the following condenser setup?
The name of the following condenser setup is Spray Condenser
a) Spray Condenser
b) Tube side Condenser
c) Baffled Column
d) Sparged tube column
View Answer

Answer: a
Explanation: The spray type condenser is actually a direct contact condenser where in which the coolant and gas come in direct contact as the coolant is sprayed with the use of nozzles in a vessel filled with the vapour.

5. What is the name of the following condenser setup?
Name of condenser setup is Baffled Column with difference that coolant is directed to flow
a) Spray Condenser
b) Tube side Condenser
c) Baffled Column
d) Sparged tube column
View Answer

Answer: c
Explanation: The baffled column condenser is similar to the spray condenser, with the difference that the coolant is directed to flow over a set of trays in a column. The vapour is supplied from the bottom as shown in the diagram.
Take Heat Transfer Operations Practice Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. What is the name of the following condenser setup?
Name of condenser setup is Air-cooled which use air as the cooling medium
a) Tray Type
b) Jet Condenser
c) Sparged Tube
d) Air-cooled
View Answer

Answer: d
Explanation: The air cooled condensers are a separate category of condensers which use air as the cooling medium, it may be natural/forced convection air cooled condensers. As an example for this being the commonly used indoor refrigerators and air conditioners.

7. What is the name of the following condenser setup?
Jet Condenser of coolant liquid forced into a hot vapour stream
a) Tray Type
b) Jet Condenser
c) Sparge Tube
d) Air-cooled
View Answer

Answer: b
Explanation: The jet condenser is a device in which a jet of coolant liquid forced into a hot vapour stream, de-superheating the vapour and hence condensing it. Here a jet of liquid is injected into a vessel carrying vapour via a plate/pipe and a nozzle located at the centre axis.
advertisement

8. What is the name of the following condenser setup?
Horizontal shell side in which the coolant flows in the tubes
a) Tray Type
b) Jet Condenser
c) Horizontal shell side
d) Air-cooled
View Answer

Answer: c
Explanation: The shell side condenser is a special condenser in which the coolant flows in the tubes and the condensation happens in the shell, hence the name shell side condenser. This condenser can handle large pressure drops.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Heat Transfer Operations.

advertisement

To practice all areas of Heat Transfer Operations, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.