Refrigeration Questions and Answers – Expansion Devices

«
»

This set of Refrigeration Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Expansion Devices”.

1. The device which divides the high pressure side and the low pressure side of a refrigerating system is known as _____________
a) condenser device
b) evaporator device
c) receiver device
d) expansion device
View Answer

Answer: d
Explanation: The expansion device is an important device that divides the high pressure side and the low pressure side of a refrigerating system. It is also known as metering device or throttling device.
advertisement

2. Which of the following function is not performed by the expansion device?
a) It reduces the high pressure liquid refrigerant to low pressure liquid refrigerant
b) It maintains the desired pressure difference between the high and low pressure sides of the system
c) It controls the flow of refrigerant according to the load on the evaporator
d) It compresses the vapor
View Answer

Answer: d
Explanation: The expansion device performs the following functions, it reduces the high pressure liquid refrigerant to low pressure liquid refrigerant, it maintains the desired pressure difference between the high and low pressure sides of the system and It controls the flow of refrigerant according to the load on the evaporator.

3. The expansion device used with flooded evaporators is known as expansion valves.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The expansion device used with flooded evaporators is known as float valves and the expansion device used with dry expansion evaporators are called expansion valves.
advertisement
advertisement

4. The expansion device is placed between which two components?
a) Condenser and evaporator
b) Compressor and condenser
c) Evaporator and compressor
d) Receiver and evaporator
View Answer

Answer: d
Explanation: The expansion device is placed between receiver (containing liquid refrigerant at high pressure) and evaporator (containing liquid refrigerant at low pressure).

5. Which of the following is not an advantage of capillary tube?
a) The cost of capillary tube is less
b) A high starting motor is not required
c) No receiver is needed
d) A capillary tube designed for a specific condition will also work efficiently for other conditions
View Answer

Answer: d
Explanation: A capillary tube designed for a specific condition will not work efficiently for other conditions as the length is directly and inner diameter is indirectly proportional to the frictional resistance. The longer the tube and smaller the diameter, greater is the pressure drop created in the refrigerant flow.
advertisement

6. Capillary tube, as an expansion device is used in?
a) Water coolers
b) Domestic refrigerators
c) Room air conditioners
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The capillary tube as an expansion device is used in small capacity hermetic sealed refrigeration units such as in water coolers, domestic refrigerators and room air conditioners, etc.

7. Which one of the following is also known as a constant superheat valve?
a) Capillary tube
b) Hand-operated expansion valve
c) Thermostatic Expansion valve
d) Low side float valve
View Answer

Answer: d
Explanation: Thermostatic expansion valve is also called a constant superheat valve because it maintains a constant superheat of the vapor refrigerant at the end of the evaporator coil, by controlling the flow of liquid refrigerant through the evaporator.
advertisement

8. Thermostatic expansion valves are usually set for a superheat of?
a) 10°C
b) 5°C
c) 8°C
d) 15°C
View Answer

Answer: b
Explanation: Thermostatic expansion valves are usually set for a superheat of 5°C for better efficiency of the refrigeration cycle.

9. The low-side float valve is located between the condenser and evaporator.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The low-side float valve is located in the low pressure side i.e. between the evaporator and the compressor suction line. Whereas the high side float valve is located in the high pressure side i.e. between the condenser and evaporator.
advertisement

10. The thermostatic expansion valve operates on the changes in the ___________
a) degree of superheat at exit from the evaporator
b) temperature of the evaporator
c) pressure in the condenser
d) pressure in the evaporator
View Answer

Answer: a
Explanation: The thermostatic expansion valve operates on the changes in the degree of superheat at exit from the evaporator. Thermostatic expansion valves are usually set for a superheat of 5° C for better efficiency of the refrigeration cycle.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Refrigeration & Air Conditioning.

To practice all areas of Refrigeration & Air Conditioning, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter