Structural Analysis Questions and Answers – Trusses Static Indeterminacy

«
»

This set of Structural Analysis Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Trusses Static Indeterminacy”.

1. Statically indeterminate structure requires _______
a) Equilibrium Conditions Only
b) Compatibility Conditions Only
c) Equilibrium and Compatibility Condition together
d) Cannot be solved analytically
View Answer

Answer: c
Explanation: Determination of unknown forces or reactions in statically indeterminate structure requires Equilibrium and Compatibility Condition together.

2. Indeterminate structures are economical than determinate structure.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Bending Moment is less in indeterminate structure as compared to determinate structure for the same set of loadings. Thus, lower bending moment value requires lesser depth of sections which ultimately reduces the cross sectional area of the structure. Hence, indeterminate structure are more economical than determinate structure.

3. To convert indeterminate structure to a determinate structure, number of force release to be provided equals to _______
a) Number of equilibriums equations for the respective structures available
b) External Static Indeterminacy only
c) Internal Static Indeterminacy only
d) Static Indeterminacy
View Answer

Answer: d
Explanation: To convert indeterminate structure to a determinate structure, Number of force releases to be provided equals to the static indeterminacy of the structure.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. The following structure is _________
The above structure is unstable as the minimum reactions for existence of the structure is 3
a) Stable
b) Statically Unstable
c) Geometrically Unstable
d) Internally Unstable
View Answer

Answer: c
Explanation: The above structure is unstable as the minimum reactions for existence of the structure is 3. The reaction for roller support is 1, thus total reaction is (1+1) = 2. Hence, above structure is statically unstable.

5. The following structure is _______
Structure is Stable & has three reaction required for staticall stability
a) Stable
b) Statically Unstable
c) Geometrically Unstable
d) Internally Unstable
View Answer

Answer: d
Explanation: The following structure has minimum three reaction required for statically stability, it has no concurrent reactions and thus it is geometrically stable. But the given has three internal hinges and thus it is internally unstable.

6. The following structure is ________
Structure is Stable & has three reaction required for staticall stability
a) Stable
b) Statically Unstable
c) Geometrically Unstable
d) Internally Unstable
View Answer

Answer: a
Explanation: The following structure has minimum three reaction required for statically stability, it has no concurrent reactions and thus it is geometrically stable. It regains its original position if laterally displaced. Hence, it’s a stable structure.

7. Static Indeterminacy for pin jointed plane frame is given by ________
a) (m + r) – 2j
b) (m + r) – 3j
c) (3m + r) -3j
d) (6m + r) – 6j
View Answer

Answer: a
Explanation: Static Indeterminacy for plane jointed plane frame is given by (m + r) -2j. Here, m – no of member, r – number of reaction, j – number of joints.
advertisement

8. Force releases by Vertical Shear Hinge is _______
Force released by Vertical Shear Hinge is 1
a) Number of member – 1
b) 3*(Number of member-1)
c) 2
d) 1
View Answer

Answer: d
Explanation: The number of force release for vertical hinge is 1. The only force release in vertical hinge is shear force.

9. Force releases by Link is _______
Force released by Link is 2
a) Number of member – 1
b) 3*(Number of member-1)
c) 2
d) 1
View Answer

Answer: c
Explanation: Links can carry axial force only. Links cannot carry or transfer shear force and bending Moment. Therefore, force releases for links is 2.
advertisement

10. Which of the option is correct for mechanism in truss?
a) M = 2J – 3
b) M < 2J -3
c) M > 2J – 3
d) Over stiff truss is example of mechanism in truss
View Answer

Answer: b
Explanation: Mechanism means unstable or deficient frame. Number of members in truss when less than 2J-3 is known as mechanism.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Structural Analysis.

To practice all areas of Structural Analysis, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.