Structural Analysis Questions and Answers – Analysis of Externally Redundant Trusses

«
»

This set of Structural Analysis Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Analysis of Externally Redundant Trusses”.

1. Externally redundant truss can be solved by three equilibrium equations.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Redundant truss is solved by using equilibrium equations along with the displacement equilibrium.

2. Calculate the P value of the member AC for the given external redundant truss, considering the horizontal reaction of support B as a redundant force.
Find the P value of the member AC for the given external redundant truss
a) 1kN
b) 3kN
c) 5.77kN
d) 2.89kN
View Answer

Answer: c
Explanation:
Find the P value of the member AC for the given external redundant truss
Va=Vb (Due to symmetry)
Va=Vb=5kN
At joint A,
The P value of the member AC for the given external redundant truss is 5.77kN
∑V=Fac sin⁡ θ=5kN
Fac=\(\frac{5}{sin60}\)=5.77kN.

3. Calculate the P value of the member AC for the given external redundant truss, considering the horizontal reaction of support B as a redundant force.
Find the P value of the member AC for the given external redundant truss
a) 1kN
b) 3kN
c) 5.77kN
d) 2.89kN
View Answer

Answer: d
Explanation:
Find the P value of the member AC for the given external redundant truss
Va=Vb (Due to symmetry)
Va=Vb=5kN
At joint A,
The P value of the member AC for the given external redundant truss is 5.77kN
∑V=Fac sin⁡θ=5kN
Fac=\(\frac{5}{sin60}\)=5.77kN
Fac cos⁡θ=Fab=5.77*cos⁡60=2.89kN.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Calculate the P value of the member BC for the given external redundant truss, considering the horizontal reaction of support B as a redundant force.
Find the P value of the member AC for the given external redundant truss
a) 1kN
b) 3kN
c) 5.77kN
d) 2.89kN
View Answer

Answer: c
Explanation:
Find the P value of the member AC for the given external redundant truss
Va=Vb (Due to symmetry)
Va=Vb=5kN
At joint B,
The P value of the member AC for the given external redundant truss is 5.77kN
∑V=Fbc sin⁡θ=5kN
Fbc=\(\frac{5}{sin60}\)=5.77kN.

5. Calculate the k value of the member BC for the given external redundant truss, considering the horizontal reaction of support B as a redundant force.
Find the P value of the member AC for the given external redundant truss
a) 0kN
b) 1kN
c) 2.89kN
d) 3kN
View Answer

Answer: a
Explanation: If the support reaction at support is considered 1kN rightward, the horizontal force at the joint will be balanced by horizontal force in member AB. Thus, member BC becomes a zero-force member.
The horizontal force at the joint will be balanced by horizontal force in member AB

6. Calculate the k value of the member AC for the given external redundant truss, considering the horizontal reaction of support B as a redundant force.
Find the P value of the member AC for the given external redundant truss
a) 0kN
b) 1kN
c) 2.89kN
d) 3kN
View Answer

Answer: a
Explanation: If the support reaction at support A is considered 1kN leftward, the horizontal force at the joint will be balanced by horizontal force in member AB. Thus, member AC becomes a zero-force member.
The member AC becomes a zero-force member

7. Calculate the k value of the member AB for the given external redundant truss, considering the horizontal reaction of support B as a redundant force.
Find the P value of the member AC for the given external redundant truss
a) 0kN
b) 1kN
c) 2.89kN
d) 3kN
View Answer

Answer: a
Explanation: If the support reaction at support is considered 1kN leftward, the horizontal force at the joint will be balanced by horizontal force in member AB. Thus, member AC becomes a zero-force member.
The member AC becomes a zero-force member
advertisement

8. Calculate the redundant horizontal forces at support B, for the given truss considering the horizontal reaction of support B as a redundant force.
Find the P value of the member AC for the given external redundant truss
a) 1kN
b) 5kN
c) 3kN
d) 2.89kN
View Answer

Answer: d
Explanation:

Member P values k values Length of Member \(\frac{P k L}{AE}\) \(\frac{∑k^2 L}{AE}\)
AB 2.89 1 3 8.67 3
BC -5.77 0 3 0 0
AC -5.77 0 3 0 0

Redundant horizontal force at support B=\(\frac{- ∑\frac{P k L}{AE}}{\frac{∑k^2 L}{AE}}\) = -2.89kN

advertisement

9. Calculate the force in the member AB for the given truss.
Find the P value of the member AC for the given external redundant truss
a) 0kN
b) 2.89kN
c) 5.78kN
d) 10kN
View Answer

Answer: a
Explanation:

Member P values k values Length of Member \(\frac{P k L}{AE}\) \(\frac{∑k^2 L}{AE}\)
AB 2.89 1 3 8.67 3
BC -5.77 0 3 0 0
AC -5.77 0 3 0 0

Redundant horizontal force at support B=\(\frac{- ∑\frac{P k L}{AE}}{\frac{∑k^2 L}{AE}}\) = 2.89kN(leftward)
Considering, joint B
The force in the member AB for the given truss is 0kN
∑H=0
2.89-2.89+Fab=0
Fab=0 kN.

10. Externally redundant trusses are always internally determinate.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: There is no dependency among the external and internal indeterminacy of a truss. If a truss is externally indeterminate, it can be either internally determinate or indeterminate.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Structural Analysis.

To practice all areas of Structural Analysis, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.