Structural Analysis Questions and Answers – Kinematic Indeterminacy of Trusses

«
»

This set of Structural Analysis Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Kinematic Indeterminacy of Trusses”.

1. The degree of freedom for a pin jointed plane frame is given by 3j – m – r.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The degree of freedom for a pin jointed plane frame is given by 2j–r, where j is the number of joint and r is the number of reactions.
advertisement

2. The degree of freedom for a pin jointed space frame is given by ____
a) 2j – r
b) 3j – r
c) 3j – m – r
d) 6j – r
View Answer

Answer: b
Explanation: The degree of freedom for a pin jointed space frame is given by 3j – r, where j is the number of joints and r is the number of reactions.

3. In case of pin jointed plane frame, rotational displacement of the nodes are not considered.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In case of pin jointed plane frame, rotational displacement of the nodes are not considered because member are not subjected to bending. Members are subjected to axial forces only.
advertisement
advertisement

4. Identify the correct statements of the followings.
a) Two degrees of freedom are available at each joint of pin jointed plane frame
b) Six degrees of freedom are available at each joint of pin jointed space frame
c) Four degrees of freedom are available at each joint of rigid jointed plane frame
d) Three degrees of freedom are available at each joint of pin jointed space frame
View Answer

Answer: a
Explanation: Each joint of pin jointed plane frame, allows horizontal and vertical sway of the joint. Therefore, degree of freedom is two at a joint of pin jointed plane frame.

5. Calculate the kinematic indeterminacy of the following pin jointed plane frame.

a) 2
b) 6
c) 12
d) 18
View Answer

Answer: c
Explanation: The truss is supported by hinged support at both ends. Hinged support in a pin jointed plane frame does not offers any degree of freedom as rotation is not considered. For the given truss, it consists of six pin joint offering two degree of freedom each. Therefore, the degree of freedom is 12.
advertisement

6. Calculate the kinematic indeterminacy of the following pin jointed plane frame.

a) 12
b) 13
c) 14
d) 15
View Answer

Answer: b
Explanation: The truss is supported by hinged support at one end and roller support at other end. Hinged support in a pin jointed plane frame does not offers any degree of freedom as rotation is not considered. But roller support offers horizontal movement and hence degree of freedom is 1. For the given truss, it consists of six pin joint offering two degree of freedom each. Therefore, the degree of freedom is 12 + 1 = 13.

7. Calculate the kinematic indeterminacy of the following pin jointed plane frame.

a) 8
b) 9
c) 10
d) 12
View Answer

Answer: b
Explanation: The truss is supported by hinged support at one end and roller support at other end. Hinged support in a pin jointed plane frame does not offers any degree of freedom as rotation is not considered. But roller support offers horizontal movement and hence degree of freedom is 1. For the given truss, it consists of four pin joint offering two degree of freedom each. Therefore, the degree of freedom is 8 + 1 = 9.
advertisement

8. Calculate the kinematic indeterminacy of the following pin jointed plane frame.

a) 8
b) 10
c) 12
d) 14
View Answer

Answer: a
Explanation: The truss is supported by hinged support at both ends. Hinged support in a pin jointed plane frame does not offers any degree of freedom as rotation is not considered. For the given truss, it consists of four pin joint offering two degree of freedom each. Therefore, the degree of freedom is 8.

9. Calculate the kinematic indeterminacy of the following pin jointed plane frame.

a) 4
b) 5
c) 6
d) 8
View Answer

Answer: a
Explanation: The truss is supported by hinged support at both ends. Hinged support in a pin jointed plane frame does not offers any degree of freedom as rotation is not considered. For the given truss, it consists of two pin joint offering two degree of freedom each. Therefore, the degree of freedom is 4.
advertisement

10. Calculate the kinematic indeterminacy of the following pin jointed plane frame.

a) 4
b) 6
c) 8
d) 10
View Answer

Answer: c
Explanation: The truss is supported by hinged support at both ends. Hinged support in a pin jointed plane frame does not offers any degree of freedom as rotation is not considered. For the given truss, it consists of four pin joint offering two degree of freedom each. Therefore, the degree of freedom is 8.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Structural Analysis.

To practice all areas of Structural Analysis, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter