Structural Analysis Questions and Answers – Analysis of Beams-4

«
»

This set of Structural Analysis Questions and Answers for Campus interviews focuses on “Analysis of Beams-4”.

A is a fixed support, while B and C are roller supports. Uniformly distributed load of 2KN/m is acting on span AB. Load of 12 kN acts at a point between B and C. AB = 24m, BC = 8m. Load of 24KN acts at centre of BC.
All moment options are given in kN-M.
structural-analysis-questions-answers-campus-interviews-q1

advertisement

1. What will be the extra condition, which we will get if we conserve moment near joint B?
a) mBA + mCA = 0
b) mBA + mCB = 0
c) mBA + mBC = 0
d) mAB + mBC = 0
View Answer

Answer: c
Explanation: Just cut a small part near joint B and conserve moment around that joint.

2. Total how many equations will be generated?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: c
Explanation: Beam AB will give 2 equations, but ultimately beam BC will give only one equation.

3. What will be the value of rotation at point B after solving these equations?
a) 317/EI
b) -117/EI
c) -144/EI
d) 344/EI
View Answer

Answer: c
Explanation: Just use the above mentioned equation i.e. mBA + mBC = 0.

4. What will be the value of mAB, after solving these equations?
a) 108
b) 72
c) -72
d) -108
View Answer

Answer: d
Explanation: Just substitute the value of rotation at point B in 1st equation.
advertisement

5. What will be the value of mBC, after solving these equations?
a) 108
b) 72
c) -72
d) -108
View Answer

Answer: c
Explanation: Just substitute the value of rotation at point B in 3rd equation.

6. What will be the value of mCB, after solving these equations?
a) 3.09
b) 1.54
c) 12.86
d) 0
View Answer

Answer: d
Explanation: It is already assumed that its value will be zero as we are considering support C as a pin.

7. What will be the value of mBA, after solving these equations?
a) 108
b) 72
c) -72
d) -108
View Answer

Answer: b
Explanation: It will be inverse of mBC as shown above.

8. What will be the shear at point A?
a) 25.5
b) 22.5
c) 15
d) -3
View Answer

Answer: a
Explanation: Just conserve moment in beam AB about point B.
advertisement

9. What will be the shear at point C?
a) 25.5
b) 22.5
c) 15
d) -3
View Answer

Answer: d
Explanation: Just conserve moment in beam BC about point B.

10. What will be the support reaction at point B?
a) 25.5
b) 22.5
c) 15
d) 37.5
View Answer

Answer: d
Explanation: Find shear at point B in both beam AB and BC and then cut a small part near support B and conserve force in vertical direction.

11. There will be one point of discontinuity in the shear diagram of this question.
State whether the above statement is true or false.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: This statement is true as in between the beam, one external support exerts some loading.

12. There will be one point of discontinuity in the bending moment diagram of this question.
State whether the above statement is true or false.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: This statement is false as no external moment is applied in between the beam.
advertisement

13. What will be the final moment at point C?
a) -108
b) 54.6
c) 0
d) 108
View Answer

Answer: c
Explanation: Point C is free end, so there won’t be any moment there.

14. What will be the final moment at point A?
a) -108
b) 54.6
c) 0
d) 108
View Answer

Answer: a
Explanation: It will be same as mAB, as no external moment is acting otherwise.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Structural Analysis.

To practice all areas of Structural Analysis for Campus Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn