Structural Analysis Questions and Answers – Deflection Diagrams and the Elastic Curve

«
»

This set of Structural Analysis Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Deflection Diagrams and the Elastic Curve”.

1. When a material returns to its undeformed original position after removal of load, then this behavior is called linear elastic material response.
State whether the above statement is true or false.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: We have considered structures which show linear elastic material response.
advertisement

2. Which of the following causes greatest deflection for beams?
a) Internal axial force
b) Internal bending
c) Both causes equal deflections
d) External loads
View Answer

Answer: b
Explanation: Internal bending causes greatest deflection for beam and frames.

3. In a truss, maximum deflection is caused by internal bending.
State whether the above statement is true or false
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Internal axial force causes most deflections in trusses.

4. In deflection diagrams, which of the following can’t have zero deflection in vertical direction?
a) Pin support
b) Roller support
c) Fixed support
d) Hinge
View Answer

Answer: d
Explanation: Rest all can’t move from their initial positions as they all exert vertical force.
advertisement

5. In deflection diagrams, which of the following can have zero angular deflection?
a) Pin support
b) Roller support
c) Fixed support
d) Hinge
View Answer

Answer: c
Explanation: Only fixed support exerts moment at its point of contact.

6. What is the relation between angular deflections between two legs connected by a fixed-connected joint?
a) They are unequal
b) They are equal
c) Can’t say
d) They don’t show angular deflection
View Answer

Answer: b
Explanation: Since it is a fixed joint, they can’t have a relative angular deflection in between them.

7. What is the relation between angular deflections between two legs connected by a pin-connected joint?
a) They are unequal
b) They are equal
c) Can’t say
d) They don’t show angular deflection
View Answer

Answer: a
Explanation: Since it is a pin joint, they can have a relative angular deflection in between them.
advertisement

8. A positive moment by standard sign convention would bend a horizontal beam:-
a) Concave upward
b) Concave downward
c) Convex upward
d) Can’t say
View Answer

Answer: a
Explanation: It is the same as used earlier. We can take reference from the earlier diagram also.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Structural Analysis.

To practice all areas of Structural Analysis, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn